Sivas Katliamı anmasına polis müdahalesi: 7 gözaltı!

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2020 Perşembe 4:38 pm - Güncelleme: 2 Temmuz 2020 Perşembe 4:38 pm

İnsanlık tarihinde kara bir leke olan Sivas Katliamı’nın 27. yılında yaşamını yitirenleri anmak için düzenlenen etkinliğe polis ‘koronavirüs salgını’ gerekçesiyle müdahale etti. Ankara Tuzluçayır’da dün basın açıklamasına izin verilmezken, bugün de Sakarya Meydanı’nda gerçekleştirilmek istenen etkinlikte 7 kişi gözaltına alındı.

Demokratik Alevi Dernekleri’nin çağrısıyla Sivas Katliamı’nın 27’nci yıldönümünde hayatını kaybeden 33 can için Ankara’da yapılmak istenen anma etkinliğine polis ‘koronovirüs salgını’ gerekçesiyle izin vermedi. Sakarya Meydanı’nda gerçekleştirilmek istenen etkinliğe polis müdahale ederek 7 kişiyi gözaltına aldı.

Madımak hala yanıyor!

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal etkinlikleri nedeniyle kente gelen 33 aydının Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmesinin 27’nci yılında anma etkinlikleri yapıldı. Farklı kentlerden Sivas’a gelen katılımcılar Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sivas Şubesi önünde bir araya geldi. Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri de derneğin önüne geldi. Anma etkinlikleri bu yıl katliamda yaşamını yitiren şair ve aynı zamanda doktor olan Behçet Aysan’a adandı. Anmaya katılanlar, üzerinde Aysan’ın da fotosunun yer aldığı beyaz önlük giydi.

Ankara Tuzluçayır’da Sivas Katliamı anmasına polis müdahalesi

VALİLİK ENGELİ

Sivas Valiliği, koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yürüyüşe izin vermeyeceğini açıklamıştı ancak PSKAD öncülüğünde yürüyüş gerçekleştirildi. Madımak Oteli’ne yaklaşık 600 metre mesafede bulunan Valilik Meydanı’nda yer alan kalabalık Türk Telekom binasının önünde bir araya gelerek yürüdü.

Yapılan yürüyüşün ardından Madımak Oteli’ne gelen kitle, otel önüne karanfil bıraktı. Yürüyüşün ardından yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu yapıldı. Alevi örgütleri temsilcileri ve katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları burada bir konuşma gerçekleştirdi.

Sivas Katliamı önergesine AKP, MHP ve İYİ Parti’den ret

HDK: İNSANLIK SUÇUNDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi de katliamın yıldönümü vesilesi ile yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, aradan geçen 27 yıla rağmen katliamın aydınlatılmadığı, faillerin cezalandırılmadığı anımsatılarak, “Sivas katliamı davası ise yıllar sonra zaman aşımı gerekçe gösterilerek düşürüldü. İnsanlık suçunda zaman aşımı söz konusu olamayacakken, 33 canımızın katilleri bu sayede ‘aklanmış’ oldu” denildi.

Gerici Akit, katliam sanıklarına sahip çıktı! ‘Sivas’ın yiğit evlatları’

ANKARA’DA 7 GÖZALTI

Ankara Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirilmek istenen 2 Temmuz anmasına polis müdahale etti. Müdahalede 7 kişi gözaltına alındı. Tunceli’de ise STK’lar ve Alevi örgütleri katliamı 27. yılında Sanat sokağında bir anma gerçekleştirdi.

HDP İSTANBUL’DA ANMA GERÇEKLEŞTİRDİ

HDP İstanbul İl Örgütü, 27. yılında Madımak’ta katledilenleri andı. Eylemde konuşan HDP Milletvekili Piroğlu, Sivas katliamının unutmanın önemli olduğunu vurgulayarak, ezilenleri mücadeleye çağırdı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Sivas Madımak’ta katledilen 33 kişiyi andı, katliamı kınadı.

İl binası önünde yapılan basın açıklamasına HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı.

Eylemde ilk sözü Piroğlu andı. “27 yıldır unutmadığımızı, unutturmayacağımız ve katilleri affetmeyeceğimiz söylemek için buradayız” diyen Piroğlu, katliamlarla yoğrulmuş ve var olmuş bir coğrafyada yaşadıklarını söyledi.

ASIM BEZİRCİ MEZARI BAŞINDA ANILDI

Yazar Rıfat Ilgaz ve Sivas’ta Madımak Oteli’nde 33 aydınla birlikte katledilen yazar Asım Bezirci, katliamın yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Kor Kitap ve Manos Kitap, yazar Rıfat Ilgaz ve Sivas’ta Madımak Oteli’nde 33 aydınla birlikte katledilen yazar Asım Bezirci’yi Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabirleri başında andı. Anmada “Sivas yandı kaç yıl oldu?” pankartı açıldı.

TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, yangının sürmekte olduğunu, yakılanın Türkiye’nin birikimi ve düşünce özgürlüğü olduğunu söyledi. Özyalçıner, yangına kibrit çakanın aramızda dolaştığını ifade etti.

Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz da babasının aydın kişiliğine vurgu yaparak, “2 Temmuz katliamının acısı içimizde büyüyor” dedi. Ilgaz, babasının bu acı ile yaşamını yitirdiğini söyledi.