Sistem devreye girdi… İstenmeyen mesajlar ve aramalar nasıl engellenir?

Yayın tarihi: 7 Ocak 2021 Perşembe 4:38 pm - Güncelleme: 7 Ocak 2021 Perşembe 5:39 pm

Ticaret Bakanlığı tüketicilerin istenmeyen mesaj, e-posta ve sesli aramalar gibi ticari elektronik iletilerle ilgili maruz kaldığı rahatsızlıkların ortadan kaldırılması amacıyla Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi’ni (İYS) geliştirdi. İYS bugün itibarıyla devreye girdi.

Vatandaşın onayı olmadan gönderilen ticari mesajları, e-postaları ve sesli aramaları engelleyen Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi bugün itibarıyla devreye alındı. Söz konusu sistem ile onaysız ticari elektronik iletilerin tüketicilere gönderilmeden engellenmesi ve istenmeyen mesaj trafiğinin azaltılması amaçlanıyor.

ONAYLAR 16 ŞUBAT’A KADAR KONTROL EDİLEBİLECEK

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen sürenin 31 Aralık 2020 tarihinde sona erdiği hatırlatıldı.

Vatandaşlar ticari elektronik iletilere ilişkin onaylarını bugünden itibaren 16 Şubat’a kadar e-Devlet üzerinden veya ‘www.iys.org.tr’ adresinden kontrol edebilecek ve onay tercihlerini değiştirebilecek.

150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen süre ise 31 Mayıs’ta sona erecek.

Açıklamada sistemin detayları şöyle anlatıldı: “Tüketicilerin söz konusu onayları 1 Haziran 2021 – 16 Temmuz 2021 tarihleri arasında kontrol edebilecektir. Belirlenen süreler içinde vatandaşlarımız tarafından ret hakkının kullanılmaması halinde, hizmet sağlayıcılar tarafından İYS’ye aktarılan veriler onaylı sayılacaktır. Söz konusu süreler mevcut onayların kontrolüne ilişkin olup, bu tarihlerden sonra da tüketicilerimiz diledikleri tarihte İYS üzerinden ticari elektronik ileti tercihlerini değiştirebilecektir.”

“İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ”NE NASIL GİRİLİR?

Bakanlığın devreye aldığı İleti Yönetim Sistemi’ne www.iys.org.tr adresinden ulaşılabilir. Kullanıcılar, ticari iletişim için verdikleri izinleri kontrol etmek için “Anasayfa”nın sağ üstünde bulunan “VATANDAŞ GİRİŞİ” yazılı mavi butonu seçmeli. Açılan sayfada site sizden giriş için kimliğinizi doğrulamanızı isteyecek. Bu aşamada, E-Devlet hesabınızla ya da telefon numarası veya e-posta adresinize isteyeceğiniz doğrulama kodu ile giriş yapabilirsiniz. Giriş yapınca ticari iletişim izni verdiğiniz şirketlerin listesi karşınıza çıkacak. Buradan mesaj ve arama izinlerinizi değiştirebilirsiniz.

Burada karşısınıza çıkan liste şimdilik oldukça eksik olacaktır. 150 binin altında onayı olan şirketlere iletişim izin onaylarını sisteme yüklemeleri için 31 Mayıs’a kadar süre verildi. Bu tarihe kadar, ticari iletişim onayı verdiğiniz tüm şirketlerin burada listelenmesi bekleniyor.