Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin 5 yıllık dönemde verilen hizmetleri anlattı

Yayın tarihi: 8 Aralık 2023 Cuma 5:29 pm - Güncelleme: 8 Aralık 2023 Cuma 5:37 pm

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, göreve geldiği günden bu yana ilçede yapılan hizmetleri aktarmak üzere gazeteciler ile bir araya geldi. Geçen hafta aday adaylığını açıklayan Keskin, burada yaptığı açıklamada belediyeyi bir dönem daha yönetmeye talip olduğunu söyledi.

Yerel seçimler öncesinde CHP’den aday adaylığını ilan eden Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, dün gazetecilerle bir araya geldi.

Ramada Plaza By Wyndham Istanbul City Center’de gerçekleştirilen ‘Şişli Belediyesi Basın Buluşması’nda 4 buçuk yılda gerçekleştirilen hizmetler anlatıldı.

Keskin döneminde birçok taşınmaz ve mülk belediyeye geri kazandırıldı. Afetlere yönelik kriz masası kuruldu ve yeni çözümler üretildi. Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırıldı. Sosyal yardımlar artarak devam ederken; kadın, çocuk ve yaşlılara yönelik destekler de artırıldı. İlçenin dokusuna zarar veren cadde ve sokaklar yeniden düzenlendi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFET ÇALIŞMALARINA HIZ VERİLDİ

Belediyenin basın kitinde İstanbul’da beklenen depreme yönelik yapılan çalışmalar şu şekilde özetlendi:

“Kentsel Dönüşüm Strateji Belgemizden çıkan sonuçlar doğrultusunda ve 1/5000’lik ile 1/1000’lik imar planlarımızın kabulüyle birlikte, Afet Odaklı İmar Planı çalışmalarımızı tamamladık.

İlk Etapta 11 Mahallede Kentsel Dönüşüm

‘Yaşanabilir Şişli’ vizyonu ile 11 mahallemizde (Merkez, Bozkurt, Cumhuriyet, Paşa, Yayla, Duatepe, Eskişehir, Feriköy, Halide Edip Adıvar, Halil Rıfat Paşa ve Kaptanpaşa) Kentsel dönüşüme çok yakında başlıyoruz.

Bu planlarda kentsel dönüşüm kapsamında acil olarak ele alınacak bölgeleri belirledik. Bu alanlarda insan odaklı kentsel dönüşüm yaklaşımıyla ada-bölge-mahalle bazında yenileme çalışmalarına başladık. Hiçbir komşumuz mağdur olmayacak, yerinden olmayacak; Şişli’de Kentsel dönüşüm hak temelli, yerinde ve komşularımıza en az maliyetle olacak.

11 Mahallemizin dışında kalan özellikle kentsel dönüşüme ihtiyacı olan Mahmut Şevket Paşa, Kuştepe ve İzzetpaşa Mahallelerimizde etkisini büyük oranda gördüğümüz mülkiyet problemini çözmek için Merkezi Hükümet nezdinde girişimlerimiz devam etmektedir.

Risk analizi, Afet Öncesi Kentsel Dayanıklılık Programı Etkin Afet Müdahalesi hazırlıklarımızı içeren Şişli Afet Eylem Planı’nı oluşturduk.

Afet İşleri Müdürlüğü

Belediyemiz bünyesinde Afet İşleri Müdürlüğü’nü açarak afet konusundaki çalışmalarımızı daha etkili bir hale getirdik. Konusunda uzman kurum ve kişilerle iş birliği içerisinde Şişli’de bölgesel plan çalışmaları, kentsel dönüşüm çalışmaları, bina basar tespit uygulamaları ve kolon denetimleri yapıyoruz.

Riskli Binaların Yıkımı

Şişli ilçemizdeki toplam yapı adedi 20.052’dir. Bu yapıların 2039’u 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı olarak onaylandı ve 1753’ü yıkıldı. 60 Metruk Yapının yıkımı sürüyor.

Tahliye Koridorlarının Güvenliği

Tahliye koridorları üzerindeki stratejik yapılar; stratejik kamu binaları, sanat yapıları, transfer alanları, toplanma alanları güvenli hale getirilecek.

Yapı Güvenliği Denetimi

Kolonları kesilen binaların tespiti için 4 ayrı teknik ekip kuruldu. Yapı statiğini değiştiren müdahaleleri yapan işletmelerin ruhsatı iptal edilip, mühürleniyor. Sismik röntgen cihazlarımızı tedarik ettik. Endişe duyan yurttaşlarımızın yapılarında tespit çalışmaları yapıyoruz.”

TAŞINMAZLAR KAMUYA GERİ KAZANDIRILDI

Şişli Belediyesi, her parseli 1 TL’den İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne devredilen yaklaşık değeri 20 milyon dolar olan taşınmazları dava süreci sonunda kamuya geri kazandırdı.

Otopark işletmeleri geri alındı

İlçede bulunan 785 araçlık 5 otopark mafyanın kontrolüne geçmişti. Bu otoparklar, emniyete de intikal eden birçok tehdit, gasp, çalışanlara fiziksel saldırı ve müdahaleye rağmen, belediyeye geri kazandırıldı.

Outdoor mecraları belediyeye kazandırıldı

Şişli’de belediyemize ait olan outdoor’lar mafyanın eline geçmişti. Otoparklarda olduğu gibi ciddi bir mücadele ile geri alındı ve belediyeye kazandırıldı.

Belediyeye ait mülklerden edilen kar artırıldı

2019 öncesinde aylık 35.000 TL’ye kiraya verilen akaryakıt istasyonu, 25 Ağustos 2020 de sonuçlanan ihale ile 10 yıllık kira bedeli peşin alınmak suretiyle 30.500.000 TL + KDV bedelle kiraya verildi.

SOSYAL YARDIMLAR ARTIRILDI

Aş ortağım

Şişli’deki gıda işletmelerinin taze ama fazla olan ürünlerini, belediyemiz vasıtasıyla ihtiyaç sahibi komşularımıza ulaştırdık. 2021 yılında başladığımız ve Türkiye’de bir ilk olan Aş Ortağım programıyla 100 bin adetten fazla gıda ürünü israf olmaktan kurtarıldı.

Gıda bankası

Gıda Bankası, sadece ihtiyaç sahibi komşularımıza özel bir dayanışma marketi olarak tasarlandı. Komşular, Şişli Komşu Kartlarına yüklenen puanlarla Gıda Bankası’ndan ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. 675 haneden 2.595 komşuya düzenli olarak 376.431 adet ürün verdik.

Mahalle mutfağı

Mahalle Mutfağı, “Kadın kooperatiflerinin ve mahalledeki kadınların, gıda üretim merkezi” olarak faaliyet gösterdi. Burada üretim, eğitim ve gıda alanında meslek edindirme imkanlarıyla kadının emeğine değer katıldı. 3 Üniversiteyle iş birliği yapılan Mahalle Mutfağı’nda yaklaşık 8 ton gıda üretimi yapıldı.

Nakdi ve ayni destek yapıldı

İhtiyaç sahibi komşulara, ihtiyaçlarına yönelik gıda paketleriyle ve gıda alımlarında kullanabilecekleri komşu karta tanımlanan nakdi destekler yapıldı. Sosyo-ekonomik nakdi destek, 2023 kasım ayı itibariyle 17.501.100 TL oldu. 2019 yılından beri toplam 65.300 Adet Gıda Destek Paketi dağıtımı gerçekleştirildi. Bu destek paketlerinin 468’i diyetisyenler kontrolünde çölyak hastaları için hazırlandı.

Kooperatif Garı

Kooperatiflerle yapılan iş birlikleri kapsamında Şişli’de, üreticiden tüketiciye aracısız, sağlıklı ve güvenilir gıda teminini sağlandı. Özellikle kadın girişimciler için kooperatifleşme desteklendi. Şişli Sofrası kapsamında iş birliği yapılan kooperatifler; Komşu Dayanışma Gıda ve İşletme Kooperatifi, Temiz Hasat Üretim Kooperatifi, Anadolu’da Yaşam Tüketim Kooperatifi, Çevreci Atık Kooperatifi, Evi Şişli Kadın Girişimi Üretim ve işletme kooperatifi.

İkram araçları

Okulda, sokakta, durakta, hastane ve karakol önlerinde, Bi’mola İkram Araçları’yla soğuk kış günlerinde vatandaşlara sıcak çorba ikramları yapıldı. Belirlenen noktalarda, günde 1.000 öğün sıcak çorba, ikramlık paylaşıldı.

Çocuk açlığına son

Beslenme Çantam projesiyle 859 hanede yaşayan 1.755 çocuğumuza aylık olarak yumurta, süt ve kuruyemiş dağıtımı yapıldı. Aşevi’nden 623 çocuğumuza düzenli günlük sıcak yemek, Aş Ortağım Projesinden ve Gıda Bankası’ndan 1.423 çocuğa ve ebeveynlerine düzenli destek, Komşu Kart ile 6.969 çocuğun ailesine ayni ve nakdi destek, Çölyak hastası 8 çocuğa 12 ay boyunca diyetisyen kontrolünde özel menü desteklerinde bulunuldu.

KADIN VE ÇOCUKLAR ÖNCELİKLİ HALE GETİRİLDİ

Öte yandan kadın dayanışmasına yönelik faaliyetlere de hız kazandırıldı. Hizmet döneminde, ‘Kadın Danışma Merkezi’ ve ‘Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’ kuruldu . İlk Adım Merkezi’yle kadın ve çocuklara psikolojik destek sağlandı. Kadın Politikaları Merkezi’yle, sivil toplum kuruluşlarının ve kadın kooperatiflerinin kendine ait toplantılarını yapabilecekleri, yeni fikir ve projeleri geliştirebilecekleri alan yaratıldı. Bunların yanı sıra Kadın El Emeği Pazarı ve Kadın Sığınma Evi kuruldu.

ÇOCUKLAR GENÇLER VE YAŞLILARA DESTEK VERİLDİ

Hizmet döneminde gençler de unutulmadı. Gençlere yönelik, Temel Sosyal Bilimler Okulu kuruldu, istihdam desteği sağlandı ve meslek edinme kursları faaliyete geçirildi. Öte yandan gençlere özel buluşmalar yapıldı ve projelere destekler sağlandı.

Çocuklar için ‘Kreş ve Gündüz Bakımevi’ kuruldu, 41 sınıfta toplam 623 öğrenciye kreş hizmeti verildi. Boğaziçi Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Şişli 95’ projesiyle 248 haneye destek sağlandı.

Yaşlılar için ise bakımevleri ve Gerontolojik Hizmetler Birimi kuruldu. Komşu kart ile yaşlılara kolaylıklar sağlandı.

Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için de mesai harcandı. Engelli Koordinasyon Birimi’nin yanı sıra 425 haneye evde bakım hizmeti vererek, 3.285 komşuya evde sağlık hizmeti verildi.

KENTTEKİ CADDE VE SOKAKLAR DÜZENLENDİ

Kentte yıllardır çözülemeyen sorunlar giderildi, ilçenin dokusuna zarar veren cadde ve sokaklar düzenlendi.

Basın kitinde konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Abdi İpekçi Caddesi Düzenlemesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi’ni Güzelleştirme Derneği iş birliğinde altyapı ve üstyapısını tamamen yenilediğimiz Abdi İpekçi Caddesi, hem Şişlili komşularımız hem de tüm İstanbulluların gözde buluşma noktası olarak canlı ve renkli hayatına devam ediyor.

Kuyumcu İrfan Sokağı Düzenlemesi

Nişantaşı’na yeni bir nefes alanı kazandırdık. Şişlimize marka değeri katacak Kuyumcu İrfan Sokağı’nı, semtin ve sokağın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yeniledik ve komşularımızın hizmetine açtık.

Halaskargazi Yayalaştırma Projesi

Halaskargazi Mahallemizde gerçekleştirdiğimiz Yayalaştırma Projesi kapsamında altyapı ve üstyapı yenileme çalışmalarını gerçekleştirerek yaya dostu bir mahalle yarattık.

Kaldırım İşgallerine Son

Yaya geçişini engelleyen kaldırım işgallerine karşı denetimlerimizi kesintisiz yapıyoruz, İşgalleri kaldırıyor; kaldırımları yayaların rahatça yürüyebilecekleri biçimde düzenliyoruz.”

Kaynak: TELE1