Sırrı Süreyya Önder’e 301’den hapis talebi

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2022 Çarşamba 2:33 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2022 Çarşamba 2:33 pm

Eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder‘e ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten 10 ay hapse çarptırıldığı sözlerinden dolayı bir ceza istendi. Önder için bu kez TCK 301’den 2 yıla kadar hapis talep edildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla 4 Kasım 2016’da gözaltına alınan HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in, o sırada verdiği ifadede kullandığı “Şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyetini kabul etmem mümkün değildir” sözlerine “Cumhurbaşkanına hakaretten” 10 aylık hapis cezası verilmesinin ardından; bu sefer de Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesine göre 2 yıla kadar hapsi istendi.

“Erdoğan’ın geçmişi şaibeli” diyen Önder’e hapis cezası

SAVCI MÜTALASINDA CEZA TALEBİNDE BULUNDU

21 Haziran’da Diyarbakır 12 Asliye Ceza Mahkemesi tarafından söz konusu sözler nedeniyle 10 hapis cezası verilen Önder’in aynı sözlerinden dolayı “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddiasıyla Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın duruşmasında savcı ceza istemiyle mahkemeye mütalaasını sundu.

Önder’in katılmadığı duruşmada avukatı Serdar Çelebi, davaya ilişkin tevsii tahkikat taleplerinin olmadığını belirterek, eksikliklerin giderilmesini istedi.

Ardından söz alan iddia makamı, esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı mütalaasında Önder’in davanın iddianamesinde yer alan sözleriyle TCK 301’inci maddesinde düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletinin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçunu işlediğinin sabit olduğunu ileri sürdü. Savcı, Önder’in üzerine atılı suçu değişik zamanlarda birden fazla işlediğini ileri sürerek, hakkında zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasını talep etti. Savcı esas hakkındaki mütalaada, Önder’in hangi sözlerinin suç olduğuna değinmedi.

Avukat Serdar Çelebi, esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre talep etti.

Mahkeme, Önder’in avukatının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını hazırlaması için duruşmayı 21 Eylül’e erteledi. (Dokuz8 Haber)