Valiliğin ‘alkollü’ kılıfı yetmedi: Uzman çavuş tutuklandı

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2020 Çarşamba 4:08 pm - Güncelleme: 16 Temmuz 2020 Perşembe 12:27 am

Şırnak’ta 13 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan ‘uzman çavuş’ vatandaşlar tarafından yakalandı. Şırnak Barosu olayın adli makamlara intikal ettiğini belirterek, takipçisi olacaklarını kaydetti. Şırnak Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise A.A isimli kamu görevlisinin aşırı derecede alkollü olduğu söylenirken, şahsın  görevinden uzaklaştırıldığı belirtildi. Gözaltına alınan uzman çavuşun ifadesinde, “Alkollüydüm hatırlamıyorum” dediği öğrenildi. A.A. ” silahla tehdit” suçundan çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Şırnak kent merkezinde 13 yaşındaki bir çocuğu cinsel istismara maruz bırakan uzman çavuş A.A. savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebi ile çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Şırnak’ta 1. Jandarma Komando Tugayı’nda görevli Uzman Çavuş A. A.’nın, 13 yaşındaki bir çocuğa yönelik cinsel saldırıda bulundu. Çocuğun çığlık atması ardından komşuların yetişmesi ile kurtarılan çocuk, uzman çavuştan şikayetçi oldu. Yaşanan olay sonrasında şüphelinin yakalanma anına dair görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

‘SİLAHLA TEHDİT’ SUÇUNDAN TUTUKLANDI

Gözaltına alınan A. A. emniyet ifadesinin ardından Şırnak Adliyesi’ne getirildi. Şırnak Valiliğinin yaptığı açıklamaya göre Savcılık ifadesi alınan A. A., “silahla tehdit” suçundan tutuklandı. A.A., ayrıca çevreyi rahatsız edecek şekilde uygunsuz tavır ve hareketler sergilediği içinde adli para cezasına çarptırıldı.

‘ALKOLLÜYDÜM HATIRLAMIYORUM’

Gözaltına alınan A.A.’nın Şırnak Asayiş Şube Müdürlüğü’ndeki ifadesine ANKA ulaştı. A. A. ifadesinde alkollü olduğunu belirterek, “… yaşı küçük olan şahsı görmüş olabilirim ama hatırlamıyorum. Ancak görmüş olsam bile ben asla tanımadığım ve bilmediğim bir yerde ikamet eden yaşı küçük olan çocuklara fiziksel bir temasta bulunmadım” iddiasında bulundu.

ŞIRNAK BAROSU: OLAYI TAKİP EDİYORUZ

Şırnak Barosu olaya ilişkin yaptığı açıklamada, “14.07.2020 günü 23:00 sıralarında çocuk H.’ye karşı çocuğun cinsel istismarı olayının adli makamlara intikali ile süreç yakından takip edilmiş gece yarısı mağdur beyanları, tanık beyanları ve kamera delillerinin dosya arasına alınması için çaba sarf edilmiştir. Olayın failinin kamu görevlisi olması nedeni ile yaşadığımız mağduriyet daha da artmıştır.  Çocuğa karşı gerçekleştirilen her saldırının karşısında durduğumuzu bir kez daha yineleyerek; olayın tüm yönleri ile açığa çıkması için yakından takip ettiğimizi kamuoyuna saygı ile arz ederiz” ifadelerini kullandı.

Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi de Twitter’dan yaptığı açıklamada baro yönetim kurulu ve insan hakları merkezinin olayı takip ettiğini duyurdu. Elçi, “Şırnak’ta 13 yaşındaki küçük kıza cinsel tacizde bulunan uzman çavuş A.A. İsimli şahsın eyleminin cezasız kalmaması için yönetim kurulu ve insan hakları merkezi üyesi meslektaşlarımız olayı takip etmektedirler” dedi.

ŞIRNAK VALİLİĞİ: GÖREVİNDEN UZAKLAŞTIRILMIŞTIR

Şırnak Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “15.07.2020 günü saat 01.00 sıralarında 155 İhbar hattına gelen çağrıda İlimiz Merkez Yeni Mahallede, vatandaşları rahatsız edecek hal ve hareketlerde bulunan bir şahsın çevrede bulunan vatandaşlar tarafından darp edildiği ihbarı üzerine olay yerine Emniyet ekipleri intikal etmiş, olay mahallinde A.A isimli kamu görevlisinin aşırı derecede alkollü olduğu, çevreyi rahatsız edecek şekilde uygunsuz tavır ve hareketler sergilediği tespit edilmiş ve adı geçen şahıs gözaltına alınmıştır.

Konu ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gerekli adli tahkikat başlatılmış, ayrıca hakkında idari tahkikat başlatılan bahse konu şahıs, adli ve idari soruşturmaların selameti açısından görevinden uzaklaştırılmıştır.” denildi.

ŞIRNAK BAŞSAVCILIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı da olaya ilişkin yaptığı açıklamada, uzman çavuş A.A.’nın 2007 doğumlu H.İ isimli çocuğu cinsel istismara maruz bıraktığı iddialarının üzerine soruşturma başlatıldığını duyurdu. Başsavcılık, failin gözaltına alındığını söyledi.

“ÇOCUK UYURKEN SESSİZ OLUNUR, İSTİSMAR EDİLİRKEN DEĞİL”

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, çevredeki yurttaşlarca olay sonrasına dair çekilen görüntüleri Twitter hesabından paylaştı. İmir, “Çocuklarımızın geleceğini tacizcilere bırakmayacağız Dün gece Şırnak Şaranlar sitesinde bir uzman çavuş 10 yaşındaki bir çocuğu taciz etmiştir Görgü tanıkları da yaşanan taciz olayını teyit etmiştir. Yargı derhal gereğini yapmalıdır. Olayın peşini asla bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

HDP’nin Hüseyin Kaçmaz, “Dün gece Şırnak (…) 10 yaşındaki bir ÇOCUK uzman çavuşun tacizine maruz kalmıştır. Çocuk uyurken sessiz olunur, istismar edilirken değil. Peşini bırakmayacak, sessiz kalmayacağız” dedi.

‘VALİLİK AÇIKLAMASI TACİZİ MEŞTRULAŞTIRMAKTIR’

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Valiliğin açıklamasına tepki göstererek, “Daha gözaltı devam ederken yapılan Valilik açıklaması tacizi meşrulaştırmaktır” dedi. Beştaş, “Şırnak’ta 13 yaşındaki bir çocuğa taciz’den sonra yapılan Valilik Açıklaması: Aşırı derece alkollü… Valiliğin görevi tacizci uzman çavuş olunca savunma rolüne soyunmak mıdır?” ifadelerini kullandı.

Cinsel istismar girişimi öğlen saatlerinde kent merkezinde toplanan bir grup vatandaş tarafından protesto edildi Sosyal medyada da binlerce kullanıcı #susmaşırnak etiketiyle yaptıkları paylaşımlarla olaya dair tepkilerini gösterdi.