Şirketler arası uzay yarışı devam ediyor: Bir atak da Amazon’dan

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2019 Cuma 4:28 pm - Güncelleme: 10 Mayıs 2019 Cuma 4:35 pm

Amazon’un kurucusu olan Jeff Bezos, yine kurucusu olduğu Blue Origin uzay şirketinin Ay’a göndermeyi planladığı Blue Moon adlı uzay aracını tanıttı. Bunun üzerine Elon Musk, Jeff Bezos’a cevap verdi.

SpaceX, CEO Elon Musk’ın magazinel tavırları nedeniyle uzay taşımacılığı konusunda en çok ses getiren özel şirket olabilir. Bununla birlikte dünyanın en zengin insanı olan Jeff Bezos tarafından kurulan Blue Origin adlı şirket, gerçekleştirdiği çalışmalar ve yatırımları ile SpaceX’in en büyük rakibi haline gelmiş durumda.

Blue Origin, dün akşam saatlerinde çok önemli bir duyuru gerçekleştirdi. Şirketin ay yüzeyine indirmeyi umduğu yeni uzay aracı Blue Moon’a ait bir gerçek boyutlu model, duyuru sırasında ilk kez gösterildi. Blue Origin’in amacı 2024 yılına kadar Ay’a gitmek ve orada kalıcı olmak.

Bizzat şirket kurucusu Jeff Bezos tarafından yapılan açıklamaya göre Blue Origin’in daha büyük versiyonları, astronotların Ay’a taşınmasında, orada kurulacak üs ve ihtiyaçlar için yük taşınmasında ve Ay yüzeyini keşfe çıkacak dört keşif aracının Ay’a ulaştırılmasında kullanılabilecek. Kısacası Blue Moon, Ay görevleri için oldukça kritik bir öneme sahip olacak.

Bezos, düzenlenen etkinlik sırasında Ay keşiflerinde kullanılabilecek keşif araçlarına ait bir konsept bir modeli ve bu araçlarda kullanılabilecek BE-7 motorunu de gösterdi. CNN International tarafından aktarılan bilgiye göre Bezos’un şirketi, son üç yıldır Blue Moon projesi üzerinde çalışıyordu.

Şu an için Blue Moon projesi ile ilgili en çok merak edilen konu söz konusu teknolojilerin zamanında teslim edilip edilmeyeceği. Bezos, sunum sırasında ‘Ay’a geri dönmeliyiz ve orada kalmalıyız’ dedi ancak bunun gerçekleşmesi için öncelikle iyi bir rokete, arazi aracına ve eksiksiz bir şekilde taşınmış kaynaklara ihtiyacımız var.

Elon Musk’dan Bezos’a Cevap

Elon Musk, Amazon’un sahibi ve dünyanın en zengin insanı olan Jeff Bezos’a bir kez daha Twitter üzerinden gönderme yaptı. Musk daha önce, Bezos’ın internet erişimi için uzaya göndermeyi plandığı 3.000 uyduyu açıklaması üzerine Twitter üzerinden ‘tatklitçi’ demişti. Bu kez de Bezos’ın Ay’a göndermeyi planlandığı ‘Blue Moon’ aracının tanıtımından sonra Musk, Twitter üzerinden açıklamada bulundu ve Elon Musk, Bezos’a ‘Alay etmeyi bırak Jeff’ dedi