Sinovac’tan ‘aşı’ tavsiyesi: İki doz arasındaki süreyi uzatın

Yayın tarihi: 12 Nisan 2021 Pazartesi 3:57 pm - Güncelleme: 12 Nisan 2021 Pazartesi 4:12 pm

Çin menşeli Covid-19 aşısı üreticisi Sinovac, koronavirüse karşı daha iyi sonuç elde etmek için iki doz şeklinde vurulan aşıların arasındaki ‘sürenin uzatılması’ tavsiyesinde bulundu.

Yurt içinde ve diğer ülkelerde milyonlarca doz dağıtan Sinovac’ın Sözcüsü Liu Peicheng, düzenlediği basın toplantısında firmanın ürettiği aşının çeşitli etkinlik seviyelerinin bulunduğunu kabul etti. Liu, farklı bölgelerden elde edilen sonuçlardaki ciddi farklılıkların insanların yaşı, virüsün türü ve diğer faktörlerden kaynaklanabileceğini söyledi.

Euronews’in haberine göre, kendi firmasının aşısı ile ilgili farklı sonuçlara açıklık getiren Liu, “Aşının koruma oranı, salgının yereldeki yoğunluğu, aşılama programı, farklı virüs türleri, vakayı belirleme kriterleri, gözlem altındaki hastaların yaş aralığı gibi birçok faktörden etkilenir. Bu Sinovac’ın Covid-19 aşısının farklı ülkelerdeki farklı koruma oranının nedenlerinden biri” diye konuştu.

“UZUN AŞILAMA ARALIKLARIYLA KORUMA ORANININ DAHA YÜKSEK OLDUĞUNU GÖZLEMLEDİK”

“Klinik çalışmalarda, uzun aşılama aralıklarıyla koruma oranının daha yüksek olduğunu gözlemledik” diyen Liu Peicheng, “Klinik deneyler sırasında iki doz aşı arasında 14 gün benimsemiş olsak da, aşıların Çin’de ve denizaşırı ülkelerde üç haftadan daha uzun aralıklarla uygulanmasını öneriyoruz. Esasen dört hafta öneriyoruz” ifadesini kullandı.

Öte yandan Sinovac’ın “Süreyi uzatın” çağrısı Çin Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü (CDC) Gao Fu’nun Çin menşeli koronavirüs aşılarının etkinlik oranlarının zayıflığını itiraf etmesinden sonra geldi.

NE OLMUŞTU?

Çin Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü Gao Fu, ülkesinde üretilen Covid-19 aşılarının koruyuculuk seviyelerinin düşük olmasının bir sorun olduğunu belirtmişti. Yetkili, hükümetin bu aşıları karıştırarak (kombinasyon) etkinlik seviyelerini artırmayı planladığını dile getirdi. Sinovac aşısının semptomatik enfeksiyonları önlemedeki etkinliği, Brezilya’daki araştırmacılar tarafından, yüzde 50.4 ve yüzde 50.7 oranlarında çıkmıştı.

Çin’de devlete ait iki ilaç üreticisi olan Sinovac ve Sinopharm tarafından üretilen aşılar Meksika, Türkiye, Endonezya, Macaristan, Brezilya ve Türkiye dahil 22 ülkeye ihraç edildi. Sağlık uzmanları, onay sürecinin karmaşıklığı nedeniyle Çin aşılarının Amerika Birleşik Devletleri, Batı Avrupa ve Japonya’ya satılma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

Çinli yetkili çark etti