Sınıra dayanan Suriyeli sayısı 200 bini buldu

Yayın tarihi: 26 Aralık 2019 Perşembe 9:37 am - Güncelleme: 26 Aralık 2019 Perşembe 10:48 am

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Türkiye sınırına yakın bölgelerde 200 bin Suriyelinin bulunduğunu ve sınıra yığılanlar için çadır kent kuracaklarını söyledi.

İdlib’de yaşanan olaylar sonrası Suriyelilerin Türkiye sınırına yığılmaları sürüyor. Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Türkiye’ye yakın sınır bölgelerinde 200 bin Suriyelinin bulunduğunu belirterek, sınırın Suriye tarafında çadır kent kuracaklarını söyledi.

Türk Kızılay’ının yaptığı hazırlıklar hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kınık şöyle konuştu: “Bizim sınırımıza yakın kuzey hattına yönelmiş olan 175 bin insanın yüzde 80’i belki de daha fazla yüzde 85’i bu bölgelerde yaşayan akrabalarının bulunduğu evlere, depolara, çadırlara, camilere, okullara yerleştirildi. Bunlara gıda desteği veriyoruz. Yeni kamp yeri kurulması noktasında AFAD ile beraber çalışmalarımız bu çerçevede sürüyor.”

‘200 BİNE YAKIN İNSAN SINIR BÖLGESİNE SIĞINDI’

Suriye’de yeni barınma yerleri oluşturacaklarına vurgu yapan Kınık şöyle devam etti:

“Çatışmalar nedeniyle yaklaşık 200 bin insan İdlib’in güneyinden ve batısından Hama, Humus ve Halep sınırından kuzey hattına doğru maalesef yer değiştirdi. Bu çerçevede rejimin Halep’i Şam’a bağlayan ve Halep’i Lazkiye’ye bağlayan M4 ve M5 yolları etrafında kalan sivil yerleşim birimlerini hedef gözeterek, hastaneleri, sığınakları, mülteci kampların yönelik olarak yapmış olduğu ihlaller, savaş suçları ve bu çerçevede oluşan büyük katliam korkusu ki şu son 45 gün içerisinde yaklaşık 1400 insan hayatını kaybetti. 10 bine yakın insan yaralandı. Maalesef 200 bin insan Türkiye’ye yakın sınır bölgelerine sığınmak durumunda kaldı. Bu bölgelerde de zaman zaman hava saldırıları sürüyor.”