Sınır Tanımayan Gazeteciler: İran’daki eylemlerde 41 gazeteci tutuklandı

Yayın tarihi: 19 Ekim 2022 Çarşamba 4:27 pm - Güncelleme: 19 Ekim 2022 Çarşamba 4:27 pm

Sınır Tanımayan Gazeteciler, İran‘daki şeriat karşıtı direniş eylemlerinde bugüne kadar toplam 41 gazetecinin tutuklandığını açıkladı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada İran’daki şeriat karşıtı direniş eylemlerinde 41 gazetecinin tutuklandığı açıklandı. Açıklamada ayrıca “Protesto eylemleri gazetecileri susturmak için bir fırsat olarak kullanılıyor” ifadelerine yer verildi.

“GAZETECİLER DERHAL SERBEST BIRAKILSIN”

RSF, İranlı yetkililere tüm tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılması ve zaman kaybetmeden ülkede basın özgürlüğü alanında yaşanan kötüleşmeyi tersine çevirecek somut adımlar atılması talebinde bulundu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bilgi edinme hakkına yönelik baskı daha önce görülmemiş düzeyde arttı. İranlı yetkilileri ülkedeki tüm tutuklu gazetecileri serbest bırakarak ve hayati öneme sahip bir kamu hizmeti sağlayan bağımsız medyanın çalışmalarına yönelik müdahalelere son vererek bu eğilimi tersine çevirmeye davet ediyoruz.”

14 FARKLI ŞEHİRDE TUTUKLAMA

RSF, İran’daki eylemlerde 14 farklı şehirde gazetecilerin tutuklandığını belirtti. Gazetecilerin yaşadığı zorluklara değinilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Hiçbir yer gazeteciler için güvenliymiş gibi görünmüyor. Gazeteciler, küçük kasabalardan başkent Tahran’a kadar 14 farklı şehirde tutuklandı. Protestolar başladığından bu yana bilgiye erişim ve gazetecilerin çalışmaları İran hükümetinin gözetimi altında. Bir yandan internet erişimi neredeyse her gün kesiliyor ve VPN’lere erişim yetkililer tarafından engelleniyor. Öte yandan, İran’daki bağımsız medya sıkı bir şekilde İranlı yetkililerin gözetimi altında; bu kısıtlama pek çok gazetecinin çalıştıkları medya kuruluşlarını ve diğer gazetecileri güvenlik güçlerinin saldırılarından korumak için kendi kendilerine sansür uygulamasına sebep oluyor.”

Tutuklanacağı iddia edilen İranlı sporcu ülkesine döndü!