Sinemacılar Gezi Direnişi için Adalet Nöbeti tuttu

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2022 Salı 12:50 am - Güncelleme: 31 Mayıs 2022 Salı 12:50 am

Gezi Direni Davası’nda çıkan karar sonrası TMMOB ile bağlı meslek odalarının başlattığı Adalet Nöbeti’nin 35’inci gününe sinemacılar da katıldı. Davada ceza alanların yanında olduklarını belirten sinemacılar, “Karanlık gider, Gezi kalır” dedi.

Gezi Direnişi Davası’nda verilen hapis cezalarına karşı TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde 26 Nisan’da başlatılan Adalet Nöbeti’nin 35’inci gün geride kaldı.

Aralarında Nur Sürer, Meltem Cumbul, Nergis Öztürk, Baran Seyhan, Hüseyin Karabey, Nadir Öperli, Ceylan Özgün Özçelik gibi isimlerin bulunduğu sinemacılar, “Gezi İçin Adalet Nöbeti”ni bugün devraldılar. Sinemacıların nöbetine yapımcı, Gezi Davası tutuklusu Çiğdem Mater’in eşi Murat Utku, annesi Nadire Mater ve babası Tayfun Mater de eşlik etti.

“GÜN GELECEK AKP HESAP VERECEK”

Yapımcı Çiğdem Mater için “Çiğdem Mater’in çekemediği filmleriz” yazılı de bir pankart açılan Adalet Nöbeti’nde, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Gün gelecek AKP hesap verecek”, “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atıldı.

Sektör çalışanları adına hazırlanan basın açıklamasını yönetmen Ceylan Özgün Özçelik okudu. Açıklamada, şöyle denildi:

“HEPİMİZ GEZİ’DEYDİK!”

Hepimiz Gezi’deydik! Arkadaşlarımızın Gezi Davası’nda hukuksuz bir şekilde tutuklanmasını protesto etmek için 26 Nisan’dan beri tutulan ‘Adalet Nöbeti’ni sinemacılar olarak bugün için devraldık. Taksim Gezi Parkı’nı korumak üzere başlayıp kitlelerin ortak iradesinin ve ifade özgürlüğünün sembolü haline gelen ‘Gezi’nin yargılanamayacağını biliyoruz.

“KARANLIK GİDER GEZİ KALIR”

Gezi, Türkiye’nin dört bir yanında eylemlere katılan milyonlarca insanın ortak sesiydi. Tüm kimliklerimizle özgürce var olabilme talebinin kitleler tarafından haykırılmasıydı. Gezi eylemleri herkesindi, hepimizindi. Sinemacılar olarak o günlerde de Gezi Parkı’ndaydık. Sadece kameramızla değil, yasal hakkımızı kullanarak baskıya direnmek için herkes gibi oradaydık. O gün olduğu gibi, Gezi’nin 9’uncu yıl dönümünü geride bıraktığımız bugünlerde de özgürlük ve demokrasi talebinin, yaşam tarzına müdahaleye karşı durmanın sesi olmaya devam ediyoruz. Bunu hikayelerimizle, kameramızla ve dayanışma irademizle yapıyoruz.

Gezi’nin 9. yılında özgürlüklerinden hukuksuzca mahrum edilmiş olan arkadaşlarımızın hepimiz adına rehin alındığını tekrarlıyoruz. Onlar için ve onlar adına da sesimizi yükseltmekten vazgeçmiyoruz. Gezi davasında tutuklanan sinemacı arkadaşlarımız Çiğdem Mater ve Mine Özerden’in ve diğer tutuklular Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Hakan Altınay’ın yanındayız. Karanlık gider, gezi kalır!”

Öte yandan, “Gezi İçin Adalet Nöbeti”nde Taksim’de yarın saat 19.00’da yapılacak bulaşmaya da insanlar davet edildi.

 

Gezi direnişi 9 yaşında