Sinema, TV ve tiyatro emekçisi kadınlardan Elit İşcan için dayanışma çağrısı

Yayın tarihi: 9 Şubat 2021 Salı 1:05 pm - Güncelleme: 9 Şubat 2021 Salı 1:05 pm

Türkiye’de sinema, TV ve tiyatro sektörüne emek veren kadınlar, oyuncu Elit İşcan’ın “Yaşamayanlar” isimli internet dizisinin setinde oyuncu Efecan Şenolsun’un cinsel saldırı ve hakaretlerine maruz kaldığı iddiasıyla açtığı davanın karar duruşması için kamuoyuna seslendi.

Sinema, tiyatro ve televizyon emekçisi kadınların oluşturduğu Susma Bitsin dayanışma platormu, oyuncu İşcn’ın, oyuncu Şenolsun’un cinsel saldırısına maruz kaldığı iddiasıyla açtığı davanın karar duruşmasında İşcan’a destek olmak için sosyal medyada video paylaştılar. Kadınlar, 11 Şubat’ta görülecek karar duruşması için, “Ceza davasını kamu vicdanında kazandığımızı biliyoruz. Şimdi sıra, adliye koridorlarında da kazandığımızı görmeye geldi” diyerek şöyle konuştular:

“Türkiye’de sinema, televizyon ve tiyatro sektörüne emek veren kadınlar olarak, hem çalışma alanımızda hem de özel hayatlarımızda her türlü şiddeti ve mobbingi sona erdirene kadar, “Susma bitsin” demeye ve kız kardeşlerimizin yanında durmaya devam edeceğiz. Sektörümüz için sembol haline gelen ve iş alanlarındaki güvenliğimize direkt vurgu yapan Elit İşcan’ın ve kendisine küfreden ve cinsel saldırıda bulunan Efecan Şenolsun’u şikayeti üzerine başlayan ceza davasını kamu vicdanında kazandığımızı hepimiz biliyoruz. Şimdi sıra, adliye koridorlarında da kazandığımızı görmeye geldi. Elit İşcan’ın tacize, mobbinge ve saldırıya maruz kalan herkesin yanındayız. Setlerimizde, sahnelerimizde, stüdyolaramızda kadına, LGBTİ bireylere karşı her türlü şiddet sona erene kadar susmayacağız. ”

İŞCAN: DAVADA MEDYA EKSİK BİLGİ VERDİ, CİNSEL SALDIRIYI GÖREN TANIKLARIN İFADESİ DE VAR

İşcan, 2018 yılında internette yayımlanan “Yaşamayanlar” dizisi setinde oyuncu Efecan Şenolsun’un cinsel saldırı ve hakaretlerine maruz kaldığı iddiasıyla Şenolsun’a dava açtığına dair sosyal medyada paylaşım yapmıştı. İşcan, sosyal medya hesabından davanın geçen sene kasım ayında görülen 4. duruşmasına ilişkin “bilgilerin medyaya eksik yansıdığını” söylediği bir açıklama videosu paylaşarak, “Şenolsun’un cinsel saldırı iddialarını kabul etmemesine şaşırmadığını ve olayı gören tanıkların da ifade verdiğini” söylemişti.

ŞENOLSUN: ALKOLLÜYDÜM, SADECE OMZUNA DOKUNDUM

Şenolsun, İşcan’ın bahsettiği duruşmada, “Alkollü olduğunu İşcan’ın sadece omzuna dokunduğunu” söylemişti. Olayın tanıklarından Yeşim Girgin, “Oyuncular Sendikası olarak Efecan Bey ile de görüştük. Kendisi olay sırasında alkollü olduğunu kabul etti. Temas olayının sadece omzuna dokunmak olduğunu, cinsel tacizde bulunmadığını söyledi” demişti.