Sinbo işçileri 60 gündür direniyor

Yayın tarihi: 25 Mart 2021 Perşembe 12:43 am - Güncelleme: 25 Mart 2021 Perşembe 6:07 pm

TOMİS’e üye oldukları için sermayenin baskı ve mobbingine maruz kalan Sinbo emekçileri, 60 gündür kod 29 kaldırılsın talebiyle fabrikanın önünde direniyor.

Sinbo’da maruz kaldıkları çalışma koşulları nedeniyle Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’na (TOMİS) üye olan emekçiler, firmanın hukuksuz yaptırımlarına maruz kaldı. İşçilerin sendikalaşmasını engellemek isteyen firma yetkilileri, 4 kişiyi işten çıkarttı.

Olay üzerine sendikalaşmayı hızlandıran işçiler, 7244 sayılı geçici yasa ile karşılaştı. İktidarın pandemi döneminde çıkarttığı yasadan yararlanan Sinbo, 6 TOMİS üyesini daha işten çıkarttı. Duruma tepki gösteren işçilerin fabrika önünde “Ücretsiz izin hak değil saldırıdır!”, “7244 sayılı torba yasa iptal edilsin, tüm çalışanlara iş ve gelir güvencesi sağlansın” talebiyle başlattığı çadırlı direniş 31 günün sonunda başarıya ulaştı. Ücretsiz izne çıkartılan emekçiler, işlerini geri kazandı.

Fakat Sinbo bir kişiyi kod 29 ile işten çıkarttı. Emekçilerin “Kod 29 kaldırılsın” talebiyle başlattığı direniş ise 60 gündür sürüyor.

“SİNBO YÖNETİMİ 4 DERNEĞE ÜYE”

TELE1’e konuşan işçiler, Sinbo’nun sendika karşıtı bir firma olduğunu belirterek, “Yönetim MÜSİAD dahil 4 derneğe üye ama işçileri sendikaya üye olunca kıyamet kopuyor” dedi. Direnişlerini 60 gündür sürdüren emekçiler, her akşam saat 17’de mesai biten işçilere seslendiklerini belirtti. Mahkemenin devam ettiğinin altını çizen TOMİS yetkilileri, kod 29 kaldırılana kadar direnişlerini sürdüreceklerini belirtti.

“HAKLI MÜCADELEMİZE ENGEL OLAMAYACAKSINIZ”

TOMİS’in resmi Twitter hesabından direnişe ilişkin yapılan paylaşımda, “İşçiler direnişlerinin 58’inci gününde fabrika yönetiminin fabrika önüne tente çektiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Direnişimizin gücünden korkan #Sinbo yönetimi fabrika önüne tente çekerek sesimizi kısmaya çalışıyor.. Ancak nafile! Haklı mücadelemize engel olamayacaksınız!” İfadeleri kullanıldı