Sinan Ateş cinayeti davasında ceza yağdı

Yayın tarihi: 2 Ekim 2024 Çarşamba 8:16 am - Güncelleme: 2 Ekim 2024 Çarşamba 6:08 pm

Haber: Haber Merkezi

Ankara’da uğradığı silahlı saldırıda öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş‘in faillerinin yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında karar çıktı. Apar topar bitirilen davada Ateş ailesinin yargılansın dediği MHP’liler ve Ülkü Ocakları yöneticileri davaya eklenmedi. Tetikçi Eray Özyağcı’ya, eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’a ağırlaştırılmış müebbet ve azmettirici Doğukan Çep’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in silahlı saldırıda öldürülmesinin ardından faillerinin yargılandığı davanın 3’üncü duruşmasının 3’üncü günü bugün Sincan Cezaevi’nde bulunan Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada, 12’si tutuklu olmak üzere toplam 22 sanık yargılandı. Ateş davasının 3’üncu duruşmasında karar çıktı. Mahkemede sanıklara ceza yağarken Ateş ailesinin verdiği isimlerden hiçbiri duruşmaya eklenmeden dava sonuçlandı. Aralarında siyasilerin de bulunduğu 17 kişi hakkında ayrı bir soruşturma dosyası devam ediyor.

KARAR

Mahkemede karar okundu. Mahkemenin verdiği cezalar şöyle:

-Tetikçi Eray Özyağcı’ya ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet,

-Tetikçiyi olay yerine getirip götüren motokurye Vedat Balkaya’ya ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet

-Keşif yapan Suat Kurt’a ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet,

-Cinayetin azmettiricisi Doğukan Çep, ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet

-Eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş ‘tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

-Mustafa Uzunlar’a ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan 15 yıl

-Aşkın Mert Gelenbey’e ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan 15 yıl

-Emre Yüksel’e tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan 18 yıl,

-Murat Can Çolak’a tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan 18 yıl hapis cezası verildi.

Alper Atay’a 2 yıl

-Sanıklardan eski MİT mensubu Çağlar Zorlu, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz ve Aytaç Ataç’ın beraatine,

-Caner Güney’in tahliyesine karar verildi.

-MHP’li avukat Serdar Öktem ve Cinayet Büro eski amiri Mustafa Ensar Aykal’ın dosyasının ayrılmasına ve tutukluluğunun devamına karar verildi.

DURUŞMADA NE OLDU?

SELMA ATEŞ’E SALDIRI

Duruşmaya karar için ara verildi. Ara sırasında birisi Sinan Ateş’in ablası Selma Ateş’e saldırıda bulundu.

TÜRKEŞ’İN KIZINDAN ZİYARET

Duruşma öncesi Alparslan Türkeş’in kızı Çağrı Türkeş, Ateş ailesini ziyaret etti.  Selma Ateş Alparslan Türkeş’in kızı Çağrı Türkeş’in ziyaretini, “Türk Ocakları başkanı Türkan hocamız da içerde. Çağrı hanım şunu anlattı. ‘Ocağa çay koymuştum. Sinan’la telefonlaşmıştık. Çay içmeye gelecekti’ dedi. Üzülerek ve ağlayarak anlattı. ‘Çok üzülüyorum. Sen ablasısın ama ben büyük ablasıyım’ dedi. Elbet adalet yerini bulacak” sözleriyle anlattı.

“UMARIM MAHKEMEYE GELİRLER”

MHP Genel Başkan Yardımcıları’nın kendisi ve annesi Saniye Ateş hakkında konuşan Selma Ateş, “İçeriği sanırım haklarında söylediklerimiz. Katiller ve azmettiriciler olduğunu söylüyoruz. Umut ediyorum ki açtıkları davada mahkemeye gelirler de bu soruları onlara sorarız. Bunları düşünerek gelsinler” dedi.

BAHÇELİ’YE YANIT

Bahçeli’nin sözlerine de yanıt veren Selma Ateş, “Benim anneme dil uzatacak kadar alçaldıysanız bunun hesabını adalet önünde soracağız. En büyük ülkücü benim annemdir. Bu uğurda hem uğrunu hem eşini kaybetti. Keşke metinleri önce okuyup anlayıp anneme dil uzatmasa. Yaşına veriyorum” dedi.

“BİZİ DE Mİ KATLEDECEKSİNİZ?”

Siyasilerin, gazetecilerin ve kendilerinin mahkemede tehdit edildiğini belirten Ateş, “Ayyüce Türkeş, Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel, Ümit Özdağ bizim yanımızda. Hakaretlere maruz kalıyor. Gazeteciler de maruz kalıyor. Naparsınız Ankara’nın ortasında bizi de mi katledeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Sinan Ateş davası! Selma Ateş: Devlet Bahçeli Sinan’la ne konuştu onu söylesin

“SİNAN ATEŞ’LE NE KONUŞTU ONU SÖYLESİN”

Selma Ateş dün TELE1’e yaptığı açıklamada, Devlet Bahçeli’nin Sinan Ateş’in annesi Saniye Ateş hakkında söylediklerine yanıt verdi. Selma Ateş, Bahçeli’ye seslenerek, “Devlet Bahçeli anneme laf söylemek yerine Sinan Ateş’le arasındaki konuşmaları söylesin. Sinan Ateş’in verdiği dosyada neler söyledi bunları söylesin” dedi.

ÖZEL’E KÜFREDEN SUAT KURT DURUŞMA SALONUNDAN ÇIKARTILDI

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Sinan Ateş suikastı davasında tutuklu sanık Suat Kurt duruşma başlamadan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e, ““Özgür Özel çıkmış müptezel müptezel konuşuyor. PKK’ya satmış haysiyetini. Kahpe seni” diye küfür ve hakaret yağdırdı.  Jandarma ekipleri Kurt’u duruşma salonundan çıkardı.

Heyet saat 09.15’te yerini alınca avukatlar yaşanan tartışmayı Başkan’a anlatıp, şayet Suat Kurt hakkında tutanak tutulacaksa, görüşmelerini engelleyen jandarmalar hakkında da tutanak tutulmasını istedi. Mahkeme Başkanı, “Büyütmeye gerek yok, onlar da görevini yapmaya çalışıyor.” diyerek Suat Kurt’un arkaya geçip avukatıyla görüşmesine izin verdi.

KURT’UN AVUKATLARI GÖRÜŞME TALEP ETTİ

Mahkeme heyeti geldikten sonra Kurt’un avukatı heyetten görüşme talebinde bulundu ve görüşmeye izin verildi.

GAZETECİLERE TEHDİT: BAŞKA DAVALARA KONU OLACAKLAR

Eski Cinayet Büro amiri Mustafa Ensar Aykal’ın avukatı Aziz Bingöl mütalaaya karşı savunma yaptı. Duruşmanın kapalı yapılmasını istemelerinin sebebinin dertlerini anlatmak olduğunu belirten Bingöl, Aykal aleyhine haber ve açıklama yaptıklarını söylediği  gazetecileri tehdit etti. Aykal, ” Asuman Aranca, Timur Soykan, Şule Aydın, Turhan Çömez, Av. Dilek Ekmekçi, Av. Mehmet Saral. Bu davanın değil, inşallah başka davaların konusu olacaklar” dedi.

BİLİRKİŞİ VE RAPOR HAKKINDA RET TALEBİ

Bingöl, bilirkişi raporunu hazırlayanın eski polis memuru olduğunu, görevdeyken bu dosyadaki 13 şüpheli hakkında evrak düzenlediğini, sonra dönüp bilirkişilik yaptığını söyledi. Bingöl, hem bilirkişi hem de rapor hakkında ret talebinde bulundu.

“BİR YIĞIN HAİN VAR”

Aykal’ın telefon şifrelerini vermemesi hakkında konuşan Bingöl, “Biz şifremizi biliyoruz. ‘Sebebini söyleyin, verelim.’ dedik. Savcı’ya, telefonda çıkan her şeyi koyup koymayacağını sorduk. ‘Hayır.’ diyemedi; bilirkişi için, ‘Devletin en mahrem işlerini yapan kişidir.’ diye konuştu. Bilirkişiyi gördük. İyi ki vermemişiz. İnşallah ABD cevap verir, kırılır gelir. Bir yığın hain var, onlara emsal olur.”
Sinan Ateş’in iki kız çocuğunun tek bir gözyaşında bu adamın vebali yok. Tahliye değil ev hapsi talep ediyorum. Ne ihlal eder, ne kaçar kaçırtır, ne kaçmayı kaçırtmayı gizler. Bunları yapar yaptırırsa namerttir. Buradaki onurlu duruşu orada da gösterir” dedi.

ASARKAYA, BİR MÜŞTEKİ BİRBİRİNİ YUMRUKLADI

Tutuksuz sanık Zekeriya Asarkaya ile müştekilerden biri arasında yumruklu kavga yaşandı. Dün verilen bir ara sırasında eski ocak başkanı olduğunu söyleyen biriyle ile yanındaki kişinin, Zekeriya Asarkaya’ya ‘Evine geleceğiz’ dediği belirtildi. Bugün bu sözleri söyleyen kişiyi gören Asarkaya’nın da, “Benim durumumu bütün Türkiye öğrendi. Evde aile var, gelecekse annesini de alsın gelsin” dedi. Bunun üzerine şahsın Asarkaya’yı, Asarkaya’nın da şahsı yumrukladığı, polisin müdahale edip tutanak tuttuğu öğrenildi.

Suat Kurt’un avukatlarından Fuat Saatçiolu:

“Suat’ın yaptığı iş keşif, gözcülük. Bu fonksiyonel etki arz etmeyen bir şey yok. Sadece Doğukan Çep’e Sinan Ateş’in camiye gittiğini bildiriyor, o da Eray Özyağcı’ya haber veriyor. Artık Eray biliyor, Suat gitse de cinayet işlenecek. Suat’ın verdiği tek değerli bilgi, Sinan Ateş’in camiye gittiği. Cinayeti engelleyebilir miydi? İki yolu var. Biri manevi, ikna etme, diğeri fiziksel. Eray’ın Doğukan’ı nasıl rol model saydığını gördük, ‘Abim’ diyor. Suat, ‘Dur.’, Doğukan ‘Vur.’ dese veya Doğukan, ‘Vazgeçtim, dönün.’, Suat, ‘Hayır, vuralım.’ deseydi; Doğukan’a bu kadar bağlı olan Eray hangisini dinlerdi? Kaldı ki, Suat, Eray’ın orada olduğunu ve cinayetin işleneceğini bilmiyor ve olay yerinde de değil. Bilmediği konuyu engelleme şansı yok. Suat’ın beraatını düşünmüyorum, ama yanlış sevk maddelerinden yargılanıyor.”

 

 

Kaynak: HABER MERKEZİ