Şimdi de elektrikli scooterlara plaka gündemde

Yayın tarihi: 6 Haziran 2022 Pazartesi 9:42 am - Güncelleme: 6 Haziran 2022 Pazartesi 9:42 am

Elektrikli scooterlara plaka zorunluluğu gündemde. 18 km. hızla gidebilen Martı’lara plaka takılması gerektiğini söyleyen Adalet Bakanı Bozdağ, “Plaka verildiğinde soruşturma daha kolay yürütülür. Bu konuyu İçişleri Bakanı’na ileteyim” ifadelerini kullandı.

 

Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu elektrikli scooter Martı’lara plaka verilebileceğini yazdı. Oya Armutçu’nun yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Bazı okurlarım, bisiklet yolunda kullanılması gereken Martı’ların yoğun trafikte ve caddelerde kullanılmasından ve yayalara çarpıp kaçmalarından şikâyetçi. Polisin “Karayolunda elektrikli scooter kullanmak” suçundan ceza kesmesinin ise yetersiz kaldığını belirtiyorlar. Okurlarım, Martı’lara plaka takılması gerekip gerekmediğini ve Türk Ceza Kanunu (TCK) açısından Martı’nın sürücüsü kazaya karıştığında nasıl cezalandırıldığını da öğrenmek istiyor. Bu hafta siz okurlarımdan gelen scooter’larla ilgili bu soruları Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a ilettim. Bakan Bozdağ, Martı’lara plaka takılmasını isteyen okurlarımızı haklı buldu. Takipleri, bir suça karıştıklarında soruşturma ve diğer işlemler kolay yürütülebilmesi için Martı’lara plaka verilmesinin faydalı ve gerekli olduğunu söyledi. Bakan Bozdağ’ın, Martı’larla ilgili sorularınıza ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

‘İÇİŞLERİ’NE İLETEYİM’

“Scooter’lar elektrikli araçlar ve plakaları yok. Mesela biçerdöverlerde var ama bunlarda plaka yok. Martı tabir edilen bu araçlara da plaka verilmesi gerekir. Bu araçlara plaka takılması hem kayıt altına alınmaları hem de takip bakımından faydalıdır. Plaka takılırsa Martı herhangi bir suça karıştığında; soruşturma ve diğer işlemler daha kolay yürütülür. Şu anda bu araçlarda plaka bulunmuyor. Kimin kullandığı, zarar ziyan verdiğinin tespiti güç oluyor. Çünkü kaza olduğu zaman bizde aracın ismi yazmıyor. Ben bu konuyu İçişleri Bakanlığı’mıza ileteyim. İçişleri’nin konusu. Onların yapacağı bir çalışma ama bizde bir çalışma yok.

E-scooter kullanımı birçok çevrelerden destek görüyor