Şimdi de ‘Delmicron’ varyantı!

Yayın tarihi: 27 Aralık 2021 Pazartesi 3:44 pm - Güncelleme: 27 Aralık 2021 Pazartesi 3:44 pm

Bilim dünyası Covid-19’un Omicron varyantının doğasını anlamak için mücadele ederken, Delmicron adlı yeni çifte bir varyant ortaya çıktı.

Bilim insanları, Delta ve Omicron adlarının birleşimi ile adı oluşturulan çifte varyantın, ABD ve Avrupa’daki Covid-19 tsunamisinden sorumlu olduğuna açıkladı. Delmicron adından anlaşılabileceği gibi hem Delta varyantı hem de Omicron varyatının çeşitli özelliklerini taşıyor ve ciddi hastalığa neden olabileceği düşünülüyor.

DELMİCRON NEDİR?

Öncelikle Delmicron, Alfa, Beta, Gama ve diğerleri gibi koronavirüsün mutasyona uğrayan yeni bir varyantı değil, mevcut iki varyantın birleşiminden oluşuyor (Delta ve Omicron). Özellikle batıda hızlı bir şekilde yayılıyor.

Delta varyantı, Nisan ortasından Haziran ortasına kadar küresel çapta dünyaya hakim oldu ve milyonlarca can alan ikinci koronavirüs dalgasından sorumluydu. Delta varyantı ciddi semptomlara yol açmasıyla ve hastaneye yatış riskini artırması ile büyük çapta bir mücadele başlattı. Varyantın ayrıca, enfeksiyon sonrası beyin sisi, kas ağrıları ve saç dökülmesi gibi uzun vadeli semptomlara da yol açtığı görüldü.

İlk kez Güney Afrika, geçen ay tespit edilen Omicron varyantına ilişkin ilk veriler ise Delta varyantına göre daha hafif semptomlara neden oluyor. Araştırmacılar, oldukça bulaşıcı olmasına rağmen ciddi semptomlara nadiren yol açtığını ve hastaneye yatış riskinin daha düşük olduğunu art arta gelen çalışmalarla gösterdi.

Ancak uzmanlar, Omicron varyantının doğal enfeksiyon ve aşıların sağladığı bağışıklığı geçebileceğine inanıyor. Omicron enfeksiyonunun en sık görünen semptomları arasında boğaz ağrısı, baş ağrısı ve yorgunluk yer alıyor.

Omicron durumunda, Delta varyantında olduğu gibi koku ve tat kaybı sıklıkla görülmüyor.Hindistan’dan Dr. Shashank Joshi, Times of India’ya verdiği demeçte, “Delmicron, Delta ve Omicron’un Avrupa ve ABD’de yükselişinin ardından ortaya çıktı. Delmicron’un hem Delta hem de Omicron’un başak proteinlerinin bir bileşimine sahip çifte bir varyant” dedi.

DELMİCRON’UN BELİRTİLERİ NELERDİR?

NTV’nin aktardığı bilgiye göre; Delmicron, koronavirüsün Delta ve Omicron versiyonlarının birleştirilmesiyle oluşturulduğundan, son derece bulaşıcı ve şiddetli semptomlara neden olma potansiyeli olduğu düşünülüyor.

Delta ve Omicron’un ortak semptomları arasında şu belirtiler yer alıyor:

-Boğaz ağrısı

-Kalıcı öksürük

-Baş ağrısı

-Tat veya koku alma duyusunda değişiklik

-Burun akıntısı

-Yüksek ateş

Gripten ayırt edilemiyordu! Omicron için iki yeni belirti açıklandı

Bakan Koca’dan flaş Omicron açıklaması!