Siloam Yazıtı’nın İsrail’e verileceği iddiasına yalanlama

Yayın tarihi: 13 Mart 2022 Pazar 3:29 pm - Güncelleme: 13 Mart 2022 Pazar 3:29 pm

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Türkiye ziyaretinden sonra ‘jest’ olarak İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen 2 bin 700 yıllık Siloam Yazıtı’nın İsrail’e verileceği iddia edilmişti. İddiaya ilişkin diplomatik kaynaklardan yalanlama geldi.

İsrailli Zman Ysrael isimli siteye konuşan üst düzey bir yetkili Osmanlı döneminde Doğu Kudüs’te bulunarak Türkiye’ye getirilen 2 bin 700 yıllık Siloam Yazıtı’nın (Silvan Yazıtı) İsrail’e verileceğini iddia etmişti. Anadolu Ajansı’nın diplomatik kaynaklardan aldığı bilgilere göre böyle bir durumun söz konusu olmadığı belirtildi.

Yazıtın 1880’de bulunduğu yer olan Doğu Kudüs’ün o dönem Osmanlı toprağı, şimdi ise buranın Filistin devletinin parçası olduğunu belirten diplomatik kaynaklar, söz konusu tarihi eserin İsrail’e verileceği yönündeki haberlerin yalan olduğunu söyledi.

İSRAİL YAZIT İÇİN ‘FİL’ TEKLİF ETTİ

Arkeofili‘nin aktardığına göre; Dönemin İsrail Kültür Bakanı Miri Regev, 2017 yılında bir basketbol maçı için Türkiye’yi ziyaret ettiği sırada AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin’e Siloam Yazıtı’nın İsrail’e verilmesine karşılık olarak ‘iki fil’ teklif etmişti. Regev’in teklifi, Şahin’in ile yaptığı bir sohbetin videosunun internete düşmesiyle ortaya çıktı. Şahin, Regev ile sohbeti esnasında hayvanat bahçesinde film problemi olduğunu belirtiyor. Regev ise iki fil verme kaydıyla Siloam Yazıtı’nın ülkelerine verilmesini istiyor. Söz konusu videonun devamı olmasa da Türkiye İsrail’in daha önce yazıtın verilmesi tekliflerini birçok defa reddetmişti.

 

İsrail’e Jest! ‘Siloam Yazıtı İsrail’e iade ediliyor’ iddiası