Şili’den sonra Honduras’ta da sol kazandı

Yayın tarihi: 28 Aralık 2021 Salı 7:59 am - Güncelleme: 28 Aralık 2021 Salı 8:05 am

Honduras’ta devlet başkanlığı seçimlerini kazanan sol aday Xiomara Castro, ülkede köklü değişikliklere hazırlanıyor.

 

Birgün’den Zilan Akay’ın haberine göre; Orta Amerika ülkelerinden Honduras’ta 28 Kasım’da düzenlenen devlet başkanlığı seçimini Özgürlük ve Yeniden Kuruluş Partisi’nin (LİBRE) solcu adayı Xiomara Castro kazanarak ülkenin ilk kadın lideri oldu. 2009’da ABD destekli darbeyle iktidardan uzaklaştırılan Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın eşi de olan Castro, 27 Ocak’ta görevi resmen devralacak.

Zelaya’nın devrilmesinin ardından 12 yıl boyunca sağcı Ulusal Partisi tarafından yönetilen Honduras bu süreçte dünyada en çok şiddet olaylarının yaşandığı ülkelerden birine dönüştü. Darbeciler adeta bir suç rejimi oluştururken ülke narko devlete dönüştü, halk ise daha fazla yoksullaştı ve ABD’ye kitlesel göç hareketleri başladı.

CASTRO ÜLKENİN İLK KADIN DEVLET BAŞKANI

Libre Partisi’nin Uluslararası Sekreteri Gerardo Torres Zelaya, ülkede yaşanan son gelişmeleri BirGün’e değerlendirdi. 2021 seçimlerinin Honduras için derin bir değişime yol açtığını belirten Zeleya, “12 yıllık barışçıl bir direnişten sonra, güçlü bir örgütlenme süreci ve halk için gerçek bir iktidarın inşası ile ABD’nin desteklediği bir diktatörlüğü yenmenin mümkün olduğunu tüm dünyaya gösterdik” dedi.

İşte Şili’nin solcu yeni devlet başkanı

ABD’nin Honduras üzerindeki 100 yıldan fazla süren mutlak kontrolünü yendiklerini ifade eden Zeleya, Xiomara Castro’nun 2009’da eşi Başkan Manuel Zelaya’ya karşı gerçekleştirilen darbeyle başlayan ve ABD’nin Honduras siyaseti, askeri ve ekonomisi üzerindeki tarihi kontrolüyle karşı karşıya kalan 12 yıllık rejimine son verdiğini söyledi.

Darbecilerin ülkeyi suç örgütlerine teslim ettiğini ifade eden Zelaya, “Darbeden sonra ülke şu anda kıtanın en fakiri ve dünyanın en çok şiddet olaylarının yaşandığı ülkelerinden biri haline geldi. Xiomara, 130 yıldan fazla iki partili bir hükümeti ve İspanya’nın bağımsızlığımızdan bu yana 200 yılı geride bırakan, tamamı erkekler tarafından yönetilen hükümetleri yenerek kazandı. Şu anda Amerika’daki tek kadın başkan. Libre, aslında Honduras’ta ilk kez bir Sosyalist Parti’nin hükümeti kazanmasıdır” diye konuştu.

YENİ BİR DÖNEMİN KAPISI ARALANDI

Sağcı Ulusal Parti’nin ise tamamen uyuşturucu kartelleri tarafından kontrol edildiğini belirten Zelaya, sözlerine şöyle devam etti: “Ulusal Parti, Honduras vatandaşlığının düşmanı haline gelen yozlaşmış bir kurumdur. 2013’ten beri oy çoğunluğu bizdeydi, o seçimi biz kazandık ancak oylar hile ve ABD’nin desteğiyle çalındı. 2017 seçimlerinde de aynısı yaşandı. Biz de bu sefer daha çok organize olduk, daha çok odaklandık. Dolandırıcılığı yenmenin tek yolunun büyük bir kitleyle beraber oy kullanmak olduğunu biliyorduk, bunu her zaman söyledik ve kazandık.”

Devlet Başkanı seçilen Xiomara’nın ülkede en çok oy alan lider olduğunu da belirten Zelaya, “Seçmenlerin yüzde 68’den fazlası Xiomara’ya destek verdi. Bu Latin Amerika’daki en yüksek katılım… Honduras’ta hiçbir zaman yüzde 45’ten fazla katılımın olduğu bir seçim olmamıştı. Sadece 5.2 milyon kişinin oy kullandığı bir ülkede Xiomara, Ulusal Parti’nin adayına 500 bin oy fark attı. Ayrıca yüzde 21’lik fark, Honduras’ın bu diktatörlüğe son verme ve yeni bir dönem başlatma kararının en güzel simgesi oldu” diye konuştu.

Zelaya, Castro’yu seçim zaferinden ötürü tebrik eden ve yeni iktidarın Washington ile çalışmasından memnun olacağını aktaran ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in açıklamalarını ise şöyle değerlendirdi: “Saygıya dayalı olursa ABD ile açık yürütülen bir ilişkimiz olabilir. Onlar tarafından tekrar kontrol edilmek istemiyoruz ve bence onlar da bu durumu çok net anladılar. Bu ABD ile ilişki için de yeni bir bölümdür.”

GÖÇ POLİTİKALARINDA DEĞİŞİKLİK OLACAK

Honduras’tan ABD’ye yapılan kitlesel göç hareketleri de değerlendiren Zeleya, “O kervanlarda göçüp gidenler, sefalet içinde yaşayanlardı. Honduras’ı terk ediyorlardı çünkü ülkede onlar için hiçbir şey yoktu. Ancak hayatlarını iyileştirme imkânı sol iktidarla yeniden doğdu. Demokratik sosyalistler olarak toplumumuzun en büyük sorunlarından birinin zenginliğin yoğunlaşması olduğunu biliyoruz. Ülkenin geleceğine karar vermek için demokrasiye erişim olmalı, aynı zamanda zenginliğe ve ekonomiye aktif olarak katılma olanağına da erişim olmalıdır” dedi. Zelaya, iktidarlarına yönelik tehditlere de dikkat etmeleri gerektiğini kaydederek sözlerini şöyle noktaladı: “Dünya, Castro hükümetine dikkat çekmeli. Honduras daha iyi bir yol olduğunu parlak zihinlere ve mükemmel bir lidere sahip olduğumuzu tüm dünya halkına gösterecek. Darbeyi zaten yaşadık, çok şey öğrendik.”