Şili Devlet Başkanı, tüm bakanların istifasını istedi!

Yayın tarihi: 26 Ekim 2019 Cumartesi 9:55 pm - Güncelleme: 26 Ekim 2019 Cumartesi 9:55 pm

Şili’nin tarihinin en büyük gösterilerine sahne olduğu günlerde, Devlet Başkanı Pinera, kabinenin yeniden kurulabilmesi için tüm bakanların istifasını istediği bir açıklamada bulundu.

Şili Devlet Başkanı Sebastian  Pinera, Devlet Başkanlığı Sarayı La Moneda’da düzenlediği basın toplantısında, daha önce açıkladığı ekonomik yardım paketine işaret ederek, halkın taleplerini ve vermek istediği mesajı ciddiyetle dikkate aldığını söyledi.

‘BİRLİK VE BERABERLİĞİN ÖNEMİ’ VURGUSU…

Birlik ve beraberliğin önemini vurgulayan Pinera, “Yeni bir döneme başlamak ve yeni talepleri karşılayacak yeni bir kabine kurabilmek için bütün bakanlardan istifa etmelerini istedim” dedi.

Sebastian Pinera, bazı bölgelerde ilan edilen ve güvenliğin askere devredilmesini kapsayan “acil durumun” kaldırılmasına ilişkin olarak da şu ifadeleri kullandı:

“Eğer içinde bulunduğumuz durum uygun olursa, Şili halkının istediği ve hak ettiği üzere pazar günü (yerel saat ile) 00:00 itibarıyla ilan edildiği bütün bölgelerden acil durumun kaldırılmasını isteyeceğim.”

Pinera, su kullanımı ve otoban ücretlerinde indirime gidileceğini de sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Geçen hafta başkent Santiago’da en önemli ulaşım aracı olan metroya biniş ücretlerine belirli saatler arasında uygulanmak üzere yüzde 4 zam yapılması kararı alınmıştı. Karara tepki olarak metroda “turnikeden atlama” şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenlere saldırmasıyla daha büyük eylemler yapılmıştı.

Şili’nin önceki Devlet Başkanı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de ülkedeki krizin sona erdirilmesi için tüm siyasi liderlere ve sivil toplum temsilcilerine “acil diyalog” çağrısında bulunmuştu.

Ülkenin önde gelen basın organlarından El Mercurio gazetesinin, “acil durum” ve “sokağa çıkma yasağı” ilan edilen Valparaiso’daki binasına da saldırı düzenlendiği ve yangın çıktığı bildirilmişti.