Şili ‘bağışıklık pasaportu’ dağıtacak

Yayın tarihi: 22 Nisan 2020 Çarşamba 1:10 pm - Güncelleme: 22 Nisan 2020 Çarşamba 1:10 pm

Şili’de hükümet yetkilileri dünyanın ilk ‘‘bağışıklık pasaportlarını’’ dağıtma planını hayata geçireceklerini belirtti.

Covid-19’a yakalanarak iyileşen kişilere dağıtılacak olan kartlar sayesinde, karantina önlemleri nedeniyle yaşanan işgücü kaybının telafi edilmesi hedefleniyor. Bağışıklık pasaportu sahipleri tecrit önlemlerine takılmadan işlerine dönebilecekken, uzmanlar Covid-19 bağışıklığının süresinin belirsizliği konusunda uyarıyor.

Kart sahipleri kısıtlamalardan muaf olacak

The Washington Post’ta yayınlanan habere göre, Şili Sağlık Bakanlığı yetkilisi Paula Daza, Covid-19 hastalığından iyileşen 4 bin 600’den fazla kişinin dijital ya da maddi olarak hazırlanacak kartları almaya hak kazandığını, kart sahiplerinin karantinalardan ve diğer kısıtlamalardan muaf tutulacaklarını açıkladı.

Kart başvurusunda bulunan diğer kişilerinse kart almaya hak kazanıp kazanamayacaklarını öğrenmek için antikor testi yaptırmalarının gerekeceği belirtildi. Kart dağıtımıyla ilgili ayrıntılar henüz ortaya çıkmasa da, yetkililer kitlesel bir test uygulaması yapılacağını ve kartların bulaştırıcı olmama ‘‘ihtimali çok yüksek’’ kişilere verileceğini vaat ediyor.

Uzmanlar endişeli

Ancak, uygulama Covid-19 bağışıklığının ne kadar sürdüğünün henüz bilinmediğine dikkat çeken uzmanlar tarafından eleştiriliyor. Şili Sağlıkçılar Sendikası Sağlık Politikası ve Araştırmaları Sekreteri Cristóbal Cuadrado, virüse karşı uzun süreli bir bağışıklık geliştirilebildiğine ilişkin ciddi şüpheler olduğunu ve söz konusu önlemin uzmanlara danışılmadan alındığını belirtti. Uzmanlar uygulamanın çalışanlara yönelik ayrımcı uygulamalara da neden olabileceğine, patronların istihdam konusunda kart sahiplerine öncelik tanıyabileceklerine işaret ediyor.

Latin Amerika’nın en fazla test uygulayan ülkesi olan Şili’de bugüne dek 10 bin 500 Covid-19 vakası bildirildi, 139 kişiyse hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Devlet Başkanı Sebastián Piñera’nın geçtiğimiz ay afet hali ilan ettiği ülkede, her gece sokağa çıkma yasağı uygulanırken, başkentin ve diğer bölgelerin büyük bir bölümü için karantina ilan edildi. Şili’de salgının biri Mayıs diğeri Haziran ayında iki kez pik yapması bekleniyor. Pazartesi günü devlet çalışanlarının dairelerine dönmelerini isteyen ve bazı hareket kısıtlamalarını kaldıran Şili hükümetinin ise normal yaşama dönüş konusunda aceleci davrandığı görülüyor.