Silahlı iç çatışma hali ilan edilen Ekvador nerede?

Yayın tarihi: 10 Ocak 2024 Çarşamba 9:31 am - Güncelleme: 10 Ocak 2024 Çarşamba 9:31 am

Bir çete liderinin hapishaneden kaçması sonrası ülke genelinde şiddet olaylarının arttığı ve Silahlı iç çatışma hali ilan edilen Ekvador’un nerede olduğu merak konusu oldu. Peki Ekvador nerede? Ekvador hangi kıtada?

Ekvador ya da resmî adıyla Ekvador Cumhuriyeti (İspanyolca: República del Ecuador), Güney Amerika’da temsilî demokrasi ile yönetilen bir cumhuriyettir. Kuzeyde Kolombiya, doğu ve güneyde Peru ile komşudur ve batısında Büyük Okyanus vardır. Anakaradan 965 kilometre batıda, Büyük Okyanus’ta bulunan Galapagos Adaları da ülkenin sınırları dâhilindedir. Adını aldığı ekvatorla ülke ikiye bölünmüştür.

İNKA İMPARATORLUĞU’NA EV SAHİPLİĞİ YAPIYORDU

Günümüzün Ekvador toprakları, bir zamanlar 15. yüzyılda yavaş yavaş İnka İmparatorluğu’na dahil olan çeşitli yerli gruplara ev sahipliği yapıyordu. Bölge, 16. yüzyılda İspanyol İmparatorluğu tarafından sömürgeleştirildi ve 1830’da kendi egemen devleti olarak ortaya çıktığı Büyük Kolombiya’nın bir parçası olarak 1820’de bağımsızlığını kazandı.

DEMOKRATİK BİR CUMHURİYET DEVLETİDİR

Ekvador devleti, temsili bir demokratik cumhuriyettir ve ekonomisi büyük ölçüde petrol ve tarım ürünleri gibi emtia ihracatına bağımlı olan gelişmekte olan bir ülkedir. Demokratik bir başkanlık cumhuriyeti olarak yönetilir. Ülke, Birleşmiş Milletler, Amerikan Devletleri Örgütü, Mercosur, PROSUR ve Bağlantısızlar Hareketi’nin kurucu üyesidir.

Ekvador savaş alanına döndü! Çeteler sokağa indi sivilleri öldürdü, ülkede ‘iç çatışma hali’ ilan edildi

Kaynak: TELE1