Japonya'da 6.9 büyüklüğünde deprem! Tsunami uyarısı yapıldı Japonya'da 6.9 büyüklüğünde deprem! Tsunami uyarısı yapıldı

Yoon 3 Aralık’ta ‘muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı’ gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş, kararın ‘Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını’ savunmuştu.

Sıkıyönetim birlikleri de karar sonrası Güney Kore Ulusal Meclisi’ne girmişti. Parlamento kararı oylamayla kaldırmış, bakanlar da onaylamıştı. Güney Kore lideri ardından geri adım atmıştı.

VATANA İHANET SORUŞTURMASI

Özel bir polis ekibi iki muhalefet partisiyle 59 aktivistten oluşan bir grubun iki şikayetini soruşturuyor. Şikayetlerde Yoon’la, eski savunma bakanı Kim Yong-hyun, Genelkurmay Başkanı General Park An-su ve İçişleri Bakanı Lee Sang-min’in ‘vatana ihanet’le itham edildi.

Yoon hakkındaki şikayetler savcılığın yanı sıra Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Bürosu’na da iletildi.

AZİL SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Demokrat Parti öncülüğündeki altı muhalefet partisi Yoon ve Kim hakkında görevden alma talebinde bulundu. İstifa eden Kim’in ülke dışına çıkması yasaklanırken, Yoon’la ilgili görevden alma oylamasının cumartesi yapılması planlanıyor. Güney Kore’de azil süreci bir siyasinin ‘güçlerini kötüye kullanması ve anayasayı ihlal etmesi’ halinde başlatılabiliyor.

Ülkedeki bir devlet başkanının görevden alınması için Ulusal Meclise sunulan azil önergesinin meclisin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor.

72 SAATTE ONAYLANMALI

Önergenin mecliste 72 saat içerisinde oylanması gerekiyor. Ardından Anayasa Mahkemesi, azil sürecine ilişkin kanıtları dinleyip değerlendirmek üzere duruşma düzenliyor. Mahkemenin, azli onaylamak veya reddetmek için altı ay süresi bulunuyor. Mahkemedeki dokuz yargıçtan altısının kararı onaylaması halinde lider görevden alınıyor.

Bu durumda 60 gün içerisinde yeni başkanın seçilmesi gerekiyor. Bu süreç, bir devlet başkanının istifa etmesi durumunda da geçerli oluyor.

Kaynak: AA