Sigortalar ödenmeye başladı! Hangi hasara ne kadar ödenecek?

Yayın tarihi: 22 Şubat 2023 Çarşamba 10:08 am - Güncelleme: 22 Şubat 2023 Çarşamba 10:08 am

Deprem bölgesinde DASK sigortası olan depremzedeler poliçelerinde yazan tutarı alabilecekler. Konut sigortası kapsamında ise DASK poliçe tutarının üzerine teminat alınabiliyor.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin üzerine Hatay’da meydana gelen iki büyük depremin ardından sigorta ödemeleri depremzedeler için önemli bir konu durumunda. Hürriyet Gazetesi’nden Noyan Doğan depremzedelerin merak ettiği konulara açıklık getirdi.

En merak edilen konuların başında Doğal Afet Sigortaları Kurumu(DASK) üzerinden yapılan yapılan sigortalar üzerinden ne kadar teminat alınacağı. Noyan Doğan bu soruya, “konutunuza zorunlu deprem sigortası yaptırdınız ve DASK size konutunuzun yeniden inşası için 350 bin lira teminat verdi. Siz ise konutunuzun inşası için 700 bin lira istiyorsunuz. Konut sigortası kapsamında DASK’ın üstüne 350 bin liralık deprem teminatı alabiliyorsunuz” şeklinde yanıt verdi.

EŞYALARA GELEN ZARARLAR

Depremzedelerin en fazla merak ettiği konulardan biri de eşyalarına gelen zararı nasıl telafi edecekleri. DASK sigortasının eşyaları kapsamadığını vurgulayan Noyan Doğan, “DASK, sadece konutunuzun yeniden inşa bedelini poliçede yazan tutar kadar ödüyor” dedi.

Eşyalara gelen zararın telafisi hakkında bilgi veren Noyan Doğan, “DASK’ın üzeri için aldığınız deprem teminatınız ise konut paket poliçesinden ödenecek. Örneğin, DASK’ın üzeri için konut paket poliçenizde 350 bin lira deprem sigortası yaptırdıysanız, sigorta şirketi size 350 bin lira ödeyecek. Eşyanıza gelen zararı ise sigorta poliçenizde yazan teminat tutarı kadar sigorta şirketi ödeyecek. Örneğin, konut paket poliçesi yaptırdığınızda eşyalarınız için 100 bin lira teminat tutarı beyan ettiyseniz, sigorta şirketi 100 bin lira ödeyecek” ifadelerini kullandı.

HASARIN TESPİTİ

Noyan Doğan, depremde hasarın nasıl belirleneceğine dair de bilgi verdi. Doğan, “Hasarı sigorta eksperleri tespit ediyor. Eksperler deprem bölgesindeler. Hasarınızı; önce DASK’ı, ardından da konut paket poliçesi yaptırdığınız sigorta şirketine bildireceksiniz. Eksperler gelip hasar tespiti yapacak ve tespit edilen hasarı sigorta şirketi ve DASK’a bildirecek. Ardından hasarınız DASK’tan ve konut sigortası yaptırdığınız şirketten ödenecek” dedi.

Noyan Doğan ayrıca depremzedelerin DASK poliçelerini hemen yaptırabileceklerini fakat artçı sarsıntılar devam ettiği için konut paket poliçesi yaptıramayacaklarını dile getirdi.

Acı tablo! Depremden etkilenen konutların yüzde 51’i sigortasız