Bakanlık alarm verdi! Çiçek aşısına BVD virüsü karıştı iddiası

Yayın tarihi: 12 Nisan 2022 Salı 12:13 pm - Güncelleme: 12 Nisan 2022 Salı 2:15 pm

Tarım ve Orman Bakanlığının programlı aşılarından olan çiçek aşısının içine başka bir aşının virüsü karıştı. Aşının yapıldığı hayvanlarda ishal ve solunum güçlüğü hızla yayılırken, Bakanlık gelen şikayetler üzerine aşılamayı 81 ilde ikinci bir emre kadar durdurdu.

Yapılan analizlerde çiçek aşısının içine BVD virüsünün karıştığı tespit edilirken, söz konusu BVD karışımlı aşıların hangi seride ve hangi illerde yapıldığı tespit edilmeye çalışılıyor. Bakanlıkta konuyla ilgili kriz masası oluşturulurken, kriz masası çalışmaları çok gizli yürütüyor. Sahada aşılamayı yapan veteriner hekimler de sıkı bir şekilde uyarılırken, aşı skandalının kesinlikle kamuoyu tarafından duyulması istenmiyor.

İnsan sağlığına tehdit oluşturuyor

Tele 1’e konuşan Milli Gazete Tarım Muhabiri Sadettin İnan konuya ilişkin yaptığı açıklamada aşılama sonrası hayvanlarda nefes zorluğu ve ishal belirtilerinin ortaya çıktığını, aşı sonrası yapılan incelemede aşılara BVD virüsü karıştığını iddia etti. Virüse yakalanan hayvanların tedavisinin çok zor olduğunu ve pek çok hayvanın öldüğünü aktaran İnan, olayın ardından Bakanlıkta kamuoyuna duyurulmadan ve gizli bir şekilde yönetilen kriz masasında aşılamanın acilen durdurulduğunu ve virüsün hangi seride tespit edildiğine yönelik çalışma başlatıldığını öne sürdü. İnan ayrıca, BVD virüsüne yakalanan hayvanların insan sağlığına zararlı olmadığını ancak antibiyotik tedavisi gören hayvanların kesilerek piyasaya sürülmesinin halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğuna belirtti.

“Bakanlık bunu sakladıysa Allah’larından bulsunlar”

Konu hakkında ilk kez Tele 1’e konuşan Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu ise konu hakkında şirket yetkilileri ile görüştüğünü ve üretici firmada BVD aşısı üretilmediğini bu nedenle herhangi bir bulaş riskinin mümkün olmadığını ifade etti. Firmanın her ihtimale karşı numune aşıların incelenmeye gönderdiğini aktaran Solakoğlu konuşmasında, “Böyle bir şey varsa ve Bakanlık bunu sakladıysa Allah’larından bulsunlar. Bizim yaptığımız üretim halk sağlığını ilgilendiriyor. Tarım Bakanlığı son 2-3 yıldan beri verilerini her geçen gün bilgi akışını kısarak her şeyi içeriden halletmeye çalışıyor. İletişim konusunda ciddi bir sıkıntı var ve bu da şüphe oluşturuyor” dedi.

Tarım Bakanlığı tazminat yönetmeliğini değiştirdi

Tarım Bakanlığı BVD hastalığına karşı sessiz sedasız hayvan hastalıklarında tazminat yönetmeliğini değiştirmesi dikkat çekti. Bugüne kadar sığırların nodüler ekzantemi yani BVD hastalığında tazminat ödenmesi için laboratuvar analiz şartı bulunurken, 8 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile bu hastalığa karşı ödenecek tazminatlar için laboratuvar analiz şartı kaldırılarak sadece veteriner hekimlerin inisiyatifine bırakıldı. Bakanlığın burada laboratuvar analiz şartını kaldırması, aşı skandalının ülke hayvancılığına verdiği zararın boyutunun kamuoyuna yansımasının önüne geçmek hem de yoğun bir şekilde yaşanan hayvan ölümlerinden dolayı çiftçinin zararının hemen tanzim edilmek istenmesinden dolayı yapıldığı şeklinde yorumlandı.