Sigaraya dev zam yolda!

Yayın tarihi: 4 Haziran 2024 Salı 10:07 am - Güncelleme: 4 Haziran 2024 Salı 10:07 am

Sigara ve alkol üzerindeki ÖTV temmuzda yüzde 20 oranında artırılacak. Bu zamla ile birlikte en ucuz sigaranın fiyatı 66 liraya yükselecek.

Ocak ve Temmuz ayında Özel Tüketim Vergisi artışları ile birlikte en ucuz sigaranın 66 lira olması bekleniyor.  Sigara ve alkollü ürünlerde ÖTV kanun gereği Ocak ve Temmuz aylarında 6 aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) kadar artırılıyor.

Habertürk’ten Rahim Ak’ın aktardığına göre temmuz ayı yaklaşırken yılın ilk 5 ayında Üretici Fiyat Endeksi’nin yani ÜFE’nin yüzde 17.87 olduğunu göz önüne aldığımızda yılın ilk yarısında artışın yüzde 20’nin altında olmayacağı da neredeyse kesinleşti.

Sigaranın ÖTV’si kanun gereği ocak ve temmuz aylarında geçmiş 6 aylık üretici enflasyonu (ÜFE) kadar artırılıyor. Bu altı ayda ÜFE yüzde 20’nin altında olmayacak. Böylece ÖTV açısından sigaranın perakende satışı 60 liranın altında olamayacak. Eğer sigara şirketleri vergi zammını sineye çekmez ise fiyatlar en az 10 lira daha artacak.

EN UCUZ SİGARA 66 LİRA

Sigara ve alkol üzerindeki ÖTV temmuzda yüzde 20 oranında artırılacak. Her sigara paketinin ortalama yüzde 82’si vergiye gidiyor

Sigaranın vergisinde bir şart daha var. Satış fiyatının yüzde 57’sinin asgari maktu vergiden (34,2 liraya yükseleceğinin varsayıyoruz) daha az olmaması gerekiyor. Böylece ÖTV açısından sigaranın perakende satışı 60 liranın altında olamayacak. Şu anda bu rakam 50 lira ve en düşük sigara fiyatı da 56 lira. 10 liralık vergi artışı direkt yansıtılırsa en ucuz sigara da 66 lira olacak.

Sigaraya yine zam geldi

Kaynak: Habertürk