Sigara için yeni düzenleme iddiası! ‘İzmarit vergisi’ gündemde

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2024 Salı 2:04 pm - Güncelleme: 2 Temmuz 2024 Salı 2:05 pm

Tütün ve alkol piyasasını düzenleyen kanunda değişikliğe gidiliyor. İddiaya göre tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi de teklif edilecek.

Tütün ürünlerinin yasaklanmasını düzenleyen kanun ile tütün ve alkol piyasasını düzenleyen kanunda değişikliğe gidiliyor.

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kanunda değişiklik için talimat verdiği, çalışmanın Meclis’in yeni yasama döneminde ele alınarak, taslak metin üzerinde çalışılacağı öğrenildi.

Sağlık Bakanlığı’na sunulacak ön çalışmada, halk sağlığını korumakla yükümlü kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak görüşmeler neticesinde belirlenecek bir tarihin esas alınması ve bu tarihten sonra doğan nesillere sigara satışının yasaklanması önerilecek. Söz konusu yasal değişikliğin yapılması hâlinde 18 yaş altına sigara satışından daha etkili bir yönteme geçilecek. Sigaraya başlama yaşı olarak öne çıkan 15 yaş ve altı bireylerin korunması hedeflenecek.

‘SİGARA İZMARİTİ’ VERGİSİ GÜNDEMDE

Ticaret Bakanlığına ise, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanunun’da değişiklik yapılması önerisi sunulacak. Tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi de teklif edilecek.

AKP kurmayları, İngiltere’de 2009 sonrası doğan kuşaklara sigara satışını yasaklayan modelin yanı sıra İspanya’da tütün endüstrisinden “sigara izmariti” vergisi alan modelin incelendiğini kaydetti. Ayrıca 2025’te sigara yasağının bütün ülke geneline yayılacağı İzlanda modelinin de bir sonraki aşamada Türkiye’ye örnek olabileceği ifade edildi.

Öte yandan Mehmet Şimşek’in başında olduğu ekonomi yönetimi Meclis’e gelmesi beklenen yeni vergi paketi nedeniyle eleştiriliyor.

Bir gün kaldı! Akaryakıt, alkol ve sigaraya zam

Kaynak: Türkiye gazetesi