Sıfır otomobilde stok sıkıntısı tekrar başladı

Yayın tarihi: 21 Eylül 2021 Salı 7:30 am - Güncelleme: 20 Eylül 2021 Pazartesi 11:04 am

Hatırlanacağı üzere bir dönem söz konusu sıfır otomobil olduğunda hiçbir donanım seviyesinde sıfır otomobil bulmak mümkün değildi. Neyse ki sonralarda üretim bandının normale dönmesiyle stok sıkıntısı bir nebze de olsa giderilmişti. Peki ne oldu da tekrardan stok sıkıntısı başladı?

Lakin son gelen ÖTV matrah düzenlemesi sonrasında özellikle fiyatı düşen otomobillerde stok sıkıntısı baş gösterdi. ÖTV matraha düzenlemesi sonrasında bazı modellerin fiyatında 50 bin – 60 bin TL civarında indirimler gerçekleşmişti.

Hal böyle olunca sıfır otomobiller yine galericilerin elinde kaldı. Sıfır otomobil stoğu yapanlar fiyatı düşen modellerin ÖTV matrah artırımı ile birlikte tekrarda zamlanmasını bekliyorlar.

stok sıkıntısı

Bir süredir yatay seyirde ilerleyen döviz kurlarının faiz kararı sonrası yükselmesi bekleniyor. Eğer bu teori gerçekleşirse, fiyatı düşen modeller tekrardan bir üst seviye ÖTV dilimine geçecekler. Hal böyle olunca da fiyatlar tekrardan 50 bin TL düzeyinde artacak.

Böylece otomobili 50 bin TL altına alanlar da liste fiyatının birkaç bin TL altına vererek büyük ölçekli kar elde edecekler.

Öte yandan ÖTV düzenlemesi sonrasında fiyatı düşmeyen modellerin stoklarında bir sıkıntı yok. Yani stok sıkıntısı sadece fiyatı düşen modellerde ortaya çıkmış durumda.

Tesla otopilot sistemi konusunda uyarı aldı: Bu iş herkesi üzer