Sıfır otomobil satışları yükseliyor

Yayın tarihi: 9 Mart 2020 Pazartesi 9:52 am - Güncelleme: 9 Mart 2020 Pazartesi 9:52 am

Otomotiv Distribütörleri Derneği yeni yılın iki ayında sıfır otomobil satış rakamlarının yüzde doksan arttığını açıkladı.

Sıfır otomobil satışları yükseliyor. Geçen yılın ilk iki ayında 39.248 otomobil satılan ülkemizde bu yılın ilk iki ayında tam tamına 74.395 sıfır otomobil satışı gerçekleşti. Aralık ayında başlayan sıfır otomobil satışları Şubat ayında maksimum seviyeye ulaşmış vaziyette. Öyle ki geçtiğimiz yıla oranla %89 artış yaşanmış durumda.

Hafif ticari araç pazarında da benzer bir durum yaşanıyor. Geçtiğimiz senenin ilk döneminde 9064 hafif ticari araç satılırken bu yılın ilk iki ayında 14.652 ticari araç satılmış. Oransal artış %65.7 olarak gözüküyor.

Elektrikli otomobil sektörünün de yavaş yavaş arttığını söyleyebiliriz. Sadece bu ay 80 adet elektrikli otomobil 2128 adet Hibrit sıfır otomobil satıldı. Ayrıca satılan otomobillerin çoğunun motor hacmi 1600cc’nin altında. Çünkü ülkemizde 1600cc altı motor gücüne sahip otomobiller MTV’yi diğerlerine göre daha az ödüyor.

İlginç bir şekilde eskiden LPG’li araçların satış rakamlarında sürekli bir düşüş yaşanırken bu yıl hem sıfır otomobil hem de ikinci el otomobil piyasasında LPG’li otomobillerin satış rakamları arttı. Bunun da en önemli sebebi ülkemizde Mazot ve benzinin fiyatının giderek artarken gaz fiyatlarının düşmesi. Yeri gelmişken belirtelim LPG’ye 27 kuruş indirim yapıldı. Pompaya 7 kuruş olarak yansıyacak bu indirim bu geceden itibaren geçerli olacak.

Tabi ki sıfır otomobillere olan talebin artması bu piyasadaki arzın yetersiz kalmasına neden oldu. Sıfır araba talep edenler en erken 2 ay sonraya sipariş verebiliyor. 2 ay beklemek istemeyenler ikinci el otomobil piyasasına yöneliyor. Bu da ikinci el otomobillerin fiyatlarının artmasına neden oluyor. İkinci el araba fiyatları haddinden fazla arttığından insanlar tekrar sıfır araba almaya yöneliyorlar. Sonuç olarak kısır bir döngü oluşuyor.

Ayrıca ülkemizde ikinci el otomobil piyasasının yükselmesine neden olan birden fazla etmen mevcut.

Asus ZenBook Duo (UX481FL) inceleme. İki ekran bir arada!