Sıfır otomobil satışında yeni dönem başlıyor! Barkod benzeri sisteme geçilecek

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2023 Cumartesi 12:18 pm - Güncelleme: 5 Ağustos 2023 Cumartesi 12:55 pm

Enflasyondaki artışla ikinci el otomobil fiyatları katlandı. İkinci el satışlardaki artış sıfır araçları geçerken, Ticaret Bakanlığı birtakım tedbirler almıştı. Tedbirlere rağmen fırsatçılık devam edince sıfır araç satışlarında ilaçlarda uygulanan barkoda benzer yeni sisteme geçilmesine karar verildi. Böylece tüm aşamalar kontrol altına alınırken, stokçuluğun da önüne geçilecek.

Otomotiv sektöründe fiyatların geri çekilmesi için yeni tedbirler üzerine çalışan Ticaret Bakanlığı, sıfır araçların stok durumunu takip etmek için yeni bir hamle hazırlığı yapıyor. Sıfır otomobil satışlarında, sağlık sektöründe ilaç satışlarında uygulanan ürün takip sistemi gibi bir elektronik uygulama devreye sokulacak.

Milliyet’in haberine göre, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Ticaret Bakanlığı’mız otomotiv piyasasındaki suni fiyatların önüne geçilmesi, iş işleyişindeki haksız uygulamaların engellenmesi ve sıfır otomobile erişimi kolaylaştırmak adına 6+6 yönetmeliğinin kapsamını genişleterek piyasa adına oldukça yararlı adımlar attı.

Son olarak sıfır otomobillere takılacak çip ile araçların üretim, sevkiyat, satış, teslimat gibi süreçleri takip edileceği açıklandı. Peki sistem nasıl işleyecek?

Araçlara yerleştirilecek çip ile aracın üretiminden son tüketiciye satış ve sonrası süreçlerine kadar tüm aşamalar kaydedilecek. Böylelikle araçların gerek distribütör gerekse bayilerde ne kadar süreyle kaldığı takip edilerek, stokçuluk faaliyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bu uygulama ile olağan dışı beklemelerin tespiti sağlanıp, fiyatlar konusunda oldukça olumsuz etkisi olan ve kamuoyunda da sıkça gündem olan stokçuluk faaliyetlerinin önüne geçilmesinde etkili olacağı kanaatindeyiz.”

Ürün takip sistemi stokçulukla gelen fiyat artışlarına olumlu etki edeceği gibi, diğer yandan gerçek tüketicinin otomobile erişiminde kolaylık sağlayacaktır” diye konuştu.

 

Temmuz ayında en çok satılan araba markaları belli oldu