Sıfır otomobil piyasası kara liste uygulamasını başlatıyor

Yayın tarihi: 25 Kasım 2021 Perşembe 11:00 am - Güncelleme: 24 Kasım 2021 Çarşamba 2:42 pm

Otomotiv sektöründen fırsatçılara yeni çözüm: Kara liste! Bildiğiniz gibi son zamanlarda otomotiv sektöründe al satçı olarak nitelendirilen fırsatçılar türedi. Bu işle uğraşan kişiler, araçları lansman döneminde uygun fiyatlara satın alıyor ve daha sonra bunları 20-30 bin lira kar ile nihai tüketiciye satıyor.

Aslında sıfır otomobil bulunabilen bir dönemde olsak bunların hiçbiri olmazdı. Ancak siz de takdir edersiniz ki normal süreçlerden geçmiyoruz. Pandemi ve bununla beraber patlak veren çip krizi, bayilerde sıfır otomobil bulmayı zorlaştırıyor. Krizi fırsata çevirmek isteyenlere ise böylece gün doğuyor.

 

Kara liste

Ancak otomotiv sektörü tarafından yapılacak yeni bir uygulama, tüm bu fırsatçılara engel olabilir. Bahsi geçen fikre göre firmalar, sürekli al sat işi ile uğraşanlarla ilgili olarak kara liste uygulamasını hayata geçirecek. Böylece son 6 ay içerisinde 3 otomobil satın aldığı tespit edilen kişiler şirketlerin kara listesine eklenecek. Fakat bu tarz bir girişimin işe yarayıp yarmayacağı henüz muamma. Çünkü bayilerin müşteri seçme gibi bir şansı bulunmuyor. Ayrıca araç alıp satmak herhangi bir suç unsuru teşkil etmiyor. Dolayısıyla kara liste uygulamasının işleyebilmesi için devlet desteği lazım.

Al satçılar bu süreçte yalnızca kendi üzerlerinden değil, diğer aile üyeleri üzerinden de al sat yapıyor. Şu anda ülkemizde Kardeşi, kuzeni, annesi ve babası üzerinden otomobil alıp satan çok sayıda kişi bulunuyor. Bunlar tespit edilse bile legal bir durumdan bahsediyoruz, yani kara listeye almak çok da bir şey ifade etmeyebilir.

Peaky Blinders final sezonu bakın ne zaman gelecek (Video)