Üzerine demir yağan gezegen keşfedildi

Yayın tarihi: 12 Mart 2020 Perşembe 3:53 pm - Güncelleme: 12 Mart 2020 Perşembe 5:26 pm

Avrupa Güney Gözlemevi’nden (ESO) gökbilimciler, Dünya’dan 640 yılı ışık yılı uzaklıkta demir yağan bir gezegen keşfetti. 2400°C’nin üzerinde sıcaklıkların gözlendiği gezegenin gündüz tarafında buharlaşan demir, gezegenin gece tarafında yağmur olarak yağıyor.

ESO, ‘VLT’ teleskobunu kullanarak WASP-76b isimli ve Dünya’dan 640 ışık yılı uzaklıktaki gezegende demir yağmurları yaşandığı açıklandı. Demir yağmurunun görüldüğü gezegen, yıldızının etrafında uzun bir yörüngede dönüyor. Gezegenin bir yüzü sürekli karanlıkta kalarak geceyi yaşarken, gezegenin diğer yüzü ise yıldızın etkisi ile sürekli gündüz yaşıyor.

WebTekno’nun haberine geöre; gezegenin etrafında döndüğü yıldız, Güneş’in Dünya’ya gönderdiğinden binlerce kat daha fazla radyasyonu gezegenin gündüz tarafına gönderiyor. Bu nedenle gezegenin yüzeyi 2400°C’nin üstüne çıkıp demir gibi metalleri buharlaştırıyor.

GECE YAĞMUR OLARAK YAĞIYOR

Gezegenin gündüz ve gece tarafları arasında 1500°C’ye kadar sıcaklık düşüşü yaşanıyor. Sıcaklıktaki bu yüksek değişilik gece tarafında şiddetli rüzgarlara neden oluyor. ESO’da görevli Cenevre Üniversitesi’nden bilim insanı David Ehrenreich, gezegenin sabah olan kısımlarında demir buharının görülmediğini söyledi.

Madrid Astrobiyoloji Merkezi’nde astrofizikçi olan Maria Rosa Zapatero, “Gözlemler, demir buharının WASP-76’nın sıcak gündüz tarafındaki atmosferde bol olduğunu gösteriyor. Demir buharının bir kısmı gezegenin dönmesi ve atmosferik rüzgarlar nedeniyle gece tarafına geçiyor. Burada demir çok daha soğuk ortamlarla karşılaşarak yoğunlaşıyor ve yağmur halinde yağıyor” dedi