Sezon yaklaştı: Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldular

Yayın tarihi: 4 Nisan 2021 Pazar 12:08 pm - Güncelleme: 4 Nisan 2021 Pazar 12:08 pm

Doğu Karadeniz’de çay üretici, yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldu. Ziraat Odaları’ndan belge alan üreticiler, çalışmaya devam etti.

Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay tarımında sezon yaklaşırken gübreleme ve bakım çalışmaları da başladı. Ancak üreticiler yeni tip koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında uygulanan hafta sonu kısıtlaması nedeni ile bahçelerinden uzak kaldı. Bunun üzerine çay üretiminin olumsuz etkilenmemesi için üreticiler, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldu.

Ziraat Odaları’ndan ‘çiftçi belgesi’ alan üreticiler, bahçelerinde çalışmayı sürdürdü. Hafta sonu havaların da güzel olmasını fırsat bilen üreticiler, gübre verdi, budama yaptı. Bazı üreticiler ise bahçeleri kazarak sebze ekti. Bahçe temizliği yapan bazı vatandaşlar ise çıkan odunları teleferik yardımıyla evlerine taşıdı.

“KISITLAMADAN FAYDALANDIK”

Rize’de çay bahçesine gübre veren Kenan Pehlivan, şunları söyledi:

“Kısıtlamadan faydalanarak bahçe işlerimize yöneldik. Çay bahçeme gübre veriyorum. Üreticilere de kolaylık getirildi, çay işlerini hafta sonu halledebilmesi için çiftçi belgesi ile seyahatine izin verildi. Ben kısıtlamadan önce geldim köyüme sorun yaşamadım. 2 günde işlerimi halletmeye çalışıyorum”

“BAHAR GELDİ”

Fatma Pehlivan da “Bahar geldi, bahçelerimizi hazırlamamız gerekiyor. Çay bahçelerini hazırlayacağız, gübre verip temizlik yapacağız. Yazın bol bol yemek için sebze ekeceğiz. Bugün de teleferikle odun çekiyoruz. 2 günlük hafta sonu kısıtlamasını en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

“ARTIK BAHÇELERDEYİZ”

Üretici Mustafa Bıyık ise “Köy işleri bitmiyor, baharın başlaması ile artık bahçelerdeyiz. Çaylıklar gübre bekliyor, bahçeler kazılacak, çok işimiz var. Bir sıraya koyup hepsini tek tek yapacağız. Köylülerimiz de hafta sonu için köye geliyorlar. Hem kısıtlamada şehirde kalmak istemiyorlar hem de zaten köyde bir sürü iş bekliyor” diye konuştu.