ABD'nin Utah Eyaleti Salt Lake City’de Türkiye’nin odak noktasında olduğu müthiş bir ‘kara para aklama’ davası var.
Suç örgütü lideri Sedat Peker'in yayımladığı son videoda gündeme oturan bir iddia ileri sürdü. Peker, Sezgin Baran Korkmaz'ın yurt dışına çıkmadan bir gün önce İçişleri Bakanlığı'nda Soylu ile görüştüğünü ileri sürdü.
Oteliyle gündeme gelen Sezgin Baran Korkmaz Bora Jet'i satın aldığı hikayesi ile de dikkat çekti. Sezgin Baran Korkmaz (SBK), 260 milyon dolara Borajet’in yüzde yüz hissesini aldı.
KORKMAZ, ERDOĞAN'A YAKINLIĞI İLE BİLİNİYORDU
Hürriyet gazetesi, Sezgin Baran Korkmaz ile yakınlığı bilinen AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eylül ayında katıldığı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları sürecinde gündeme geldiğini belirtmiş, haber uzun süre gündemde kalmıştı.
Gazete, Erdoğan’ın, önde gelen büyük bir şirketin yöneticileriyle buluştuğunu, satın alınması işleminin de toplantının sonuçlarından biri olduğunu bildiriyordu. Buna göre, Erdoğan’ın görüştüğü, merkezi Salt Lake City Utah’ta olan şirketin (Washakie Renewable Energy-WRE LLC) Başkanı Jacob Ortell Kingston, “SBK Holdings USA ve Noil Holdings”le 2013’ten bu yana birlikte çalışıyordu. SBK Holding’in Kaliforniya’daki “SBK Holdings USA” şirketinin başında Ermeni asıllı Lev Aslan Dermen (Levon Termendzhyan) vardı. Holdingin ABD operasyonlarını yürüten Rus asıllı petrol tüccarı Levon Termendzhyan’ın suç dosyası kabarıktı.
Termendzhyan, 2003 yılında “darp ve saldırıdan” hüküm giymişti ve hakkında California Yüksek Mahkemesi’nde sürmekte olan “kara para aklama, vergi kaçırma ve petrol kaçakçılığı” suçlamalarını konu alan bir dava da vardı. 10 Utah’ta ırkçı Mormon Tarikatı’nın üyesi de olan Washakie Renewable Energy ve Noil Enerji şirketlerinin sahibi Kingston biraderlerin, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa süre önce Türkiye’ye geldiği, grubun Türkiye’de milyonlarca dolar gayrimenkul işine girdiği bildiriliyordu.
"KINGSTON BİRADERLER" DAVASI DEVAM EDİYOR
‘Kingston biradeler’ olarak bilinen Türkiye’ye milyonlarca dolarlık ’ABD yatırımı’ diye sunulan ve Türkiye’de SBK Holding’in ortakları (Washakie Renewable Energy Group ve Noil Energy Group) için Salt Lake City’de açılan dava devam ediyor. Şirketlerin sahibi Jacop ve Isaiah Kingston adlı kardeşler suçlarını kabul etti.
Savcılıkla anlaşan Kingstonlar , ABD vergi dairesi ‘IRS’e yanlış vergi beyanında bulunduklarını itiraf etti, Türkiye’deki faaliyetlerini anlattı.
Kingstonlar, ‘511 milyon 842 bin 773 dolar’ tazminat ödemeyi ve Türkiye de dahil olmak üzere ABD ve ülke dışında suçlamalarla bağlantılı olan mallarına el konulmasını kabul etti. İddianamede, ‘IRS’ten toplam 1 milyar 91 bin 151 dolar talep edildiği, ABD Hazinesi’nden 440 milyon 581bin 881 dolar tahsil edildiği belgelerle anlatılıyor. Buna göre, ‘WRE şirketi Türkiye’ye 140 milyon 488 bin 700 dolar havale yaptı, Levon Termendzhyan 32 milyon 999 bin 892 doları Türkiye’den olmak üzere toplam 71milyon 534 bin 868 dolarını ABD’deki şirketlerine geri gönderdiği tespit edildi’ deniyor.
Mahkeme ABD’de ‘SBK Holdings USA’ şirketini kuran Kingston kardeşlerin ortağı Levon Termendhzyan'i (nam-ı diğer Lev Aslan Dermen) suçlu buldu.
İddianamede, para transferleri, Türkiye’deki şirket bağlantıları, Beylerbeyi’nde villa satın aldıkları, banka kurmak istediklerine ilişkin savcıya verdikleri ifadeler ve çok sayıda banka dekontu, tapu senedi ve belge yer alıyor.
Kingston kardeşler ve Termendzhyan Türkiye’ye kaçmak üzere iken Los Angeles’ta tutuklanmıştı. Termendzhyan, Türkiye'de önemli mal varlığı olduğunu, tutuklamadan önce Türkiye'de önemli miktarda zaman geçirdiğini, Türkiye'ye milyonlarca dolar aktardığını itiraf etti. Jacop Kingston, savcıya verdiği bir ifade, ‘2014 yılında Ankara’ya banka kurmak için gittiğini kendisine ‘Mega Varlık CEO’su Çağlar Şendil’in yardımcı olduğunu ve Banka düzenleme ve denetleme kurumuyla görüştüğünü anlattı.
Termendzhyan’da , 6 Mart 2020'de jüri oybirliğiyle, ‘kendisine yöneltilen tüm suçlamalardan ‘kara para aklamak için örgüt kurmak, kara para aklamayı gizlemek, kara para aklamak ve aklanan kara parayı harcamak’ suçlarından suçlu bulundu.
Termendzhyan’ı Türk diplomat Kemal Arıkan'a suikast düzenleyerek şehit eden Ermeni terörist Hampig Sassounian'ı da temsil temsil eden Mark Geragos isimli avukat savunuyor. Kingston kardeşler 30 yıla kadar Termendzhyan’ın da ‘ kara para aklama ‘ suçlamalarının her biri için en az 10’ar yıl hapis cezasına çarptırılabileceği bildiriliyor.
BORAJET'İN HİKAYESİ
Borajet 2016 yılı sonunda Türkiye’de önemli bir ticari anlaşma gerçekleşiyordu. Amerika’nın Boston kentinde bulunan Massachusetts Institute of Technology (MIT) adlı dünyanın en itibarlı üniversiteleri arasında yer alan üniversitede ders veren Profesör Yalçın Ayaşlı, sahibi olduğu “Borajet Havayolları”nı, SBK Holding sahibi Sezgin Baran Korkmaz’a sattı.
Borajet’in satışından bir süre sonra taraflar arasında büyük bir kriz olduğu ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, satıştan bir buçuk yıl sonra başlattığı soruşturma neticesinde Yalçın Ayaslı hakkında yakalama kararı çıkarıldığı ve mal varlığı için de tedbir kararı konduğunu duyurdu. İddiaya göre, 2016 yılında Borajet’in SBK Holding’e satışında usulsüzlük yapılmıştı. Hürriyet gazetesinin haberi şöyleydi: “Geçen yılın sonunda el değiştiren Borajet’in satışı ile ilgili taraflar arasında kriz yaşandığı anlaşıldı. Şirketi alan taraf, bilançoda oynama yapıldığı gerekçesi ile dolandırıldıkları iddiasında.
Şirketin mali işler başkanı da savcılık ifadesinde, ‘yönetim kararı ile bilançoda makyaj yaptık’ dedi. Şirketin eski sahibi Yalçın Ayaslı ve yöneticileri hakkında savcılığa başvuruldu. Sulh Ceza Hâkimliği, Ayaslı hakkında yakalama kararı çıkardı. Savcılık başvurusunda, Ayaslı’nın mal varlığı için de tedbir istendi. Ayaslı ise, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Ayaslı, ‘43 yıldır ABD’deyim, ifademin nasıl alınacağı belli’ ifadelerini kullandı.
"KALKIŞMAYI GÖRDÜ, YATIRIMI HIZLANDIRDI"
Dünya gazetesinden Ece Ceyhun 10 Eylül 2016’da “Kalkışmayı gördü, yatırımı hızlandırdı” başlığıyla şu haberi veriyordu: “15 Temmuz gecesi Türkiye’de tanklar Boğaz Köprüsü’ne çıktığında hemen köprünün ayağının dibinde Beylerbeyi’nde ABD’li bir şirket, Türkiye’ye yeni bir yatırım kararı vermek için görüşüyordu. Darbenin ardından ülkesine dönemeyen ve iki gün İstanbul’da konaklayan Amerikalı şirketin uluslararası yatırımlarının başında bulunan bu kişi, darbe gecesi yaşananlar ve ardından gelen halk hareketini görünce, 950 milyon dolarlık yatırımı hem SBK Holding aracılığı ile getirdi hem de bu yatırımın karar alma süreçlerini en hızlı şekilde sonuçlandırdı.
AKP HÜKÜMETİ, FLYNN'LA KALDIĞI YERDE
AKP Hükümeti, Flynn’la kaldığı yerden Trump yönetimiyle devam etmenin yollarını arıyordu. Kingston biraderler Bu arada Türk basınına yansımayan, Türkiye’ye yüz milyonlarca dolarlık “ABD yatırımı” diye sunulan SBK Holding’in ortakları (Washakie Renewable Energy Group ve Noil Energy Group) için ABD’de açılan dava, Utah ve Kaliforniya eyaletlerinde devam ediyordu.
Şirketlerin sahibi Jacop ve Isaiah Kingston adlı kardeşler, “kara para aklamak ve ABD vergi dairesini 511 milyon dolar dolandırmakla” suçlanıyordu. Suçlananlar arasında Kingston kardeşlerin ortağı SBK Holding’in Kaliforniya’daki SBK Holdings USA şirketinin CEO’su Ermeni asıllı Lev Aslan Dermen de (Levon Termendzhyan) vardı. Sanıkların Türkiye’de yaptığı yatırım, savcılıkça iddianameye alınmıştı.
Buna göre, sanıkların Türkiye’de toplam 950 milyon dolar yatırımları, ayrıca Dermen’e ait 300 milyon euro, Jacops kardeşlere ait ise 130 milyon euro banka hesabı bulunduğu öne sürülüyordu. Çok eşli evliliği savunan “Mormon” Tarikatı üyesi Kingston biraderler için 85, Dermen içinse 20 yıl hapis isteniyordu.
İddianamede, Jacop Kingston’un Türkiye’de dev bir malikâne satın aldığı, ayrıca değeri 650 milyon doları bulan bir oteli satın almak için girişimlerde bulunduğuna ilişkin iddialar da vardı. Mahkeme, Kingston kardeşleri ve ortağı Levon Termendzhyan’ı suçlu buldu. Kingston kardeşler, özel bir uçakla Türkiye’ye kaçmak üzere Los Angeles Havalimanı’na giderken yakalandı, FBI, 108 Los Angeles’ta Termendzhyan’ı tutukladı. Öte yandan, Türkiye’de Borajet düğümü bir türlü çözülemiyordu.
Bu kez Borajet’in eski sahibi Yalçın Ayaslı harekete geçiyor, avukatları aracılığıyla Borajet’i satın alması ile gündeme gelen Mega Varlık ve SBK Holding hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu dilekçesi sunuyordu. Dilekçede, Sezgin Baran Korkmaz, Ekim Alptekin, Jacob Ortell Kingston, Levon Termendzhyan, Fatih Akol’un da bulunduğu isimler hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nitelikli dolandırıcılık, yalan tanıklık, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve tehdit” iddiasıyla suç duyurusunda bulunuluyordu.
https://tele1.com.tr/emre-kongar-bugun-yasadigimiz-olaylar-409601/