Sezgin Baran Korkmaz davasında bir ret, iki iade kararı!

Yayın tarihi: 1 Mart 2022 Salı 7:40 pm - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 8:11 pm

Sezgin Baran Korkmaz’ın Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD)  iadesine ilişkin Avusturya’nın Wells kentinde devam eden iade yargılamasında Wells yerel mahkemesi kararını verdi.

ABD Hazinesi’ni dolandırdığı gerekçesiyle Avusturya’da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’ye mi yoksa ABD’ye mi iade edileceğine dair İlk Derece Mahkemesi kararını verdi. Korkmaz’ın avukatı Murat Volkan Dülger sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“ABD Savcıları geçtiğimiz yıl 19 Haziran’da uluslararası yakalama kararı ile Sezgin Baran Korkmaz’ın tutuklanıp, ABD’ye iadesini talep etmişti. Utah Eyaleti Federal Savcılığının iade talebinin dayanağı olan iddianamede 3 farklı suçlama bulunmakta idi. Bu suçlamalar Kara Para aklama, yanıltıcı beyan vermek suretiyle soruşturmayı karartma/engelleme ve ABD’ 2018 yılından bu yana tutuklu olan Jacob Ortell Kingstonu yanıltmak suretiyle kendisinden para almak olarak belirlenmişti.”

KARA PARA SUÇUNDAN İADESİ REDDEDİLDİ

“Avusturya Wells mahkemesi Kararında ABD savcılarının iddianamesini ve iade taleplerini Kara para aklamak yönünden yetersiz buldu ve Sezgin Baran Korkmaz’ın Kara Para Aklama iddiası kapsamında ABD’ ye iade edilmesini red etti. Mahkemenin bu konuda ki red kararı ABD gerçekleştirilen vergi usulsüzlüğü suçunun yapıldığını Sezgin Baran Korkmaz’ın bildiğine dair ABD’ li savcıların herhangi bir delillerinin olmamasına dayanıyor.”

SORUŞTURMAYI ENGELLEME SUÇUNDAN İSE ABD’YE İADE KARARI VERİLDİ

“Diğer yandan aynı mahkeme Sezgin Baran Korkmaz’ın soruşturmayı engelleme ve Jacob Ortell Kingstonu yanıltmak suçlamalarından yargılanmak üzere ABD’ ye iade edilmesine karar verdi. Avusturya’ da ABD’ nin talebi üzerine iade yargılamasını başlatan Wells savcılığının ve Sezgin Baran Korkmaz’ın bu kararı İstinaf ederek Bölge İstinaf Mahkemesine taşıma hakkı bulunuyor.”

SBK’nın avukatından flaş açıklama