Sezgin Baran Korkmaz ABD’de tutuklandı

Yayın tarihi: 19 Temmuz 2022 Salı 8:17 am - Güncelleme: 19 Temmuz 2022 Salı 8:17 am

Utah Eyaleti Salt Lake kentinde ilk duruşması yapılan Sezgin Baran Korkmaz tutuklandı. Korkmaz duruşmada suçlamaları kabul etmedi.

Avusturya’nın 15 Temmuz Cuma günü ABD’ye iade ettiği dolandırıcılık ve kara para aklamakla suçlanan Sezgin Baran Korkmaz, Utah eyaletinin Salt Lake City kentinde hakim karşısına çıktı.

Duruşma Hakimi Jared Bennett, Başsavcının talebi üzerine “suçsuz olduğunu” iddia eden Baran’ın kaçma riski bulunduğu gerekçesiyle kefaletsiz tutuklanmasını kararlaştırdı.

Böylece ABD’den Türkiye’ye uzanan ‘para aklama serüveninin’ son sanığı Sezgin Baran Korkmaz, öteki sanıklar Jacob ve Isaiah Kingston kardeşlerle Levon Termendhzyan’ın (nam-ı diğer Lev Aslan Dermen) tutuklu olduğu Salt Lake bölge hapishanelerinden birine konuldu.

‘Kingston biraderler’ olarak bilinen Türkiye’ye milyonlarca dolarlık’ ABD yatırımı diye sunulan Türkiye’de SBK Holding’in ortakları (Washakie Renewable Energy Group ve Noil Energy Group) sahipleriyle Lev Dermen ayrı ayrı hapishanelerle tutuklu bulunuyor. Baran’ın hangi hapishaneye konulduğu henüz açıklanmadı. (Jacob Kingston, Salt Lake County,Isaiah Kingston, Weber County , Dermen de Davis County Hapishanesinde tutuklu)

Jacop ve Isaiah Kingston kardeşler suçlarını kabul edip 2018 yılında itirafçı olmuştu. Savcılıkla anlaşan Kingstonlar, ABD Vergi Dairesi ‘IRS’e yanlış vergi beyanında bulunduklarını itiraf etmiş, Türkiye’deki
faaliyetlerini anlatmıştı. Kingstonlar, ‘511 milyon 842 bin 773 dolar’ tazminat ödemeyi ve Türkiye de dahil olmak üzere ABD ve ülke dışında suçlamalarla bağlantılı olan mallarına el konulmasını kabul etmişti.

Mahkeme suçlamaları kabul etmeyen ABD’de ‘SBK Holdings USA’ şirketini kuran Kingston kardeşlerin ortağı Levon Termendhzyan’ı (Lev Aslan Dermen) suçlu bulmuştu.

Sezgin Baran Korkmaz hakim karşısına çıktı

YARGILAMASI 21 EYLÜL’DE DEVAM EDECEK

Sezgin Baran Korkmaz’ın yargılanması 21 Eylül’de devam edecek. Bundan sonra duruşmaları Jill Parris adlı dava dosyasının asıl hakimi yürütecek.

İDDİANAME

Utah Bölge Mahkemesi tarafından hazırlanan 15 sayfalık iddianamede Sezgin Baran Korkmaz ‘kara para aklama, para havale dolandırıcılığı, resmi işlemin engellenmesi ve kara para aklama suçlarını işlemek için komplo kurmak’ suçlarından toplam 225 yılla yargılanacak.

Korkmaz’ın Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı suç işlediği belirtilen iddianamede SBK’nın 133 milyon dolardan fazla parayı akladığı bildiriliyor.

İddianamede, Korkmaz’ın ortakları Jacob Kingston ve Isaiah Kingston adlı kardeşler ve Lev Aslan Dermen’in Utah’da bulunan biyodizel şirketi Washakie’nin satışı ve üretimi için 1 milyar dolarlık yenilenebilir yakıt vergi iadesi almak amacıyla yalan beyanda bulunarak ABD Hazinesini dolandırma planı anlatılıyor.

Korkmaz’ın Amerika Birleşik Devletlerine karşı suç işlediği belirtilen iddianamede, SBK’nın 133 milyon dolardan fazla parayı akladığı bildiriliyor. İddianamede, Sezgin Baran Korkmaz ve suç ortaklarının dolandırıcılıktan elde ettikleri paraları çeşitli şirketlere yatırım yapmak için kullandıkları anlatılıyor.

İddianamede, Korkmaz’ın Jacob Kingston ve Isaiah Kingston kardeşleri dolandırmak amacıyla, ismi verilmeyen hükümet yetkilileri aracılığıyla, federal jüri soruşturmasından ve sivil davalardan koruma sağlayabileceği yönünde yalan beyanda bulunarak bir plan tasarladığı da yer alıyor.

İddianamede dolandırıcılık planı anlatılırken,‘Büyük baba- grandpa’ kod adlı isimsiz bir hükümet yetkilisinin Jacob Kingston ve Isaiah Kingston’a yardımcı olacağı belirtiliyor.

Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatı: Müvekkilimin anlatacak siyasi bilgisi yok