Sezai Temelli: Bugün görüyoruz ki Kürt’e mermi, Türk’e siyanür düştü

Yayın tarihi: 11 Kasım 2019 Pazartesi 8:22 am - Güncelleme: 11 Kasım 2019 Pazartesi 8:22 am

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP Urfa İl Örgütü’nün 3. Olağan Kongresi’nde konuştu. Temelli, son günlerdeki intihar olaylarına da değinerek, “Bugün görüyoruz ki Kürt’e mermi, Türk’e siyanür düştü. İntihar etme çözüm değil intihar etmeyin. Mücadele edeceğiz ve bu iktidarı göndereceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, “Umut ve Cesaret ile Örgütlenelim Faşizmi Yenelim” şiarıyla 3’üncü Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi. Şehitlik Çamlık Konferans Salonu’nda düzenlenen kongreye HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partinin kent vekilleri, PM Üyeleri, Saadet Partisi Urfa İl yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi kaltıldı.

Kongrenin yapıldığı salon polis ablukasına alınırken, kongreye gelenler Genel Bilgi Taraması (GBT) ve üst araması yapılarak içeriye alındı.

Saygı duruşuyla başlayan kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yaşanan savaşa dikkat çekerek “İktidar halkların arasına düşmanlık tohumlarını ekiyor. Ancak bu asla yeşermeyecektir” dedi.

Antalya’da 4 kişilik aile ölü bulundu; siyanür bulgusuna rastlandı… İşte babanın ardından bıraktığı mektup

‘BU SOYSUZ SİYASETE HEP BİRLİKTE CEVAP VERECEĞİZ’

Barışı yok etmeye çalışan bir iktidarın şuan yönetime hakim olduğunu belirten Temelli, kadim halkların bir arada yaşamasına izin vermeyen Kürde yaşam hakkı tanımayan bir iktidarın ülkeyi yönettiğini vurguladı. İktidarın kutuplaştırıcı politikalarına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini kaydeden Temelli, şöyle devam etti: “Toprağımıza, kültürümüze ve tarihimize sahip çıkacağız. Bu soysuz siyasete hep birlikte cevap vereceğiz. Biz bu faşist iktidardan korkmuyoruz. Bugünden sonra zalimler bizden korksun. Bir ülkede tecrit varsa o ülkeden adaletten bahsedilmez. İmralı’ya 5 yıldır yoğun şekilde uygulanan tecrit ülkedeki durumu gözler önüne seriyor. Bu tecrit yıkılmalı, hukuk ve adalet adımları atılmalıdır. Bununda ilk adımı İmralı tecridini kaldırmak olmalıdır. Bu ülkenin en temel meselesi Kürt Sorunudur. Sayın Öcalan bu meselenin çözülmediği takdirde Kürt sorununun uluslararası bir soruna dönüşeceğini söylemişti. Ama iktidar sorunu çözmek yerine savaş politikalarını uygulamayı seçti. Artık bu iktidarın kat edebileceği yol kalmamıştır.”

‘KÜRT’E MERMİ, TÜRK’E SİYANÜR DÜŞTÜ’

İktidarın Kürde düşmanlık için her türlü silahı ve türlü ittifakı yaptığına dikkat çeken Temelli, “İlk olarak Efrîn’e girdiler. Kimin toprağını kimden alıp el koyuyorsunuz. Peşlerine taktıkları IŞİD artıklarıyla Suriye’de en huzurlu yerlere saldırıyorlar. O cennet gibi bölgeleri kıyamet alanına çevirip Suriye’deki çözümü çıkmaza sokuyorlar. 400 bine yakın insanı yerlerinden göç etmesine neden oldunuz. Neden? Çünkü bunlar Kürt düşmanı. Suriye de demokratik çözüm olması demek Türkiye’nin de demokratik çözüme kavuşması demektir. Bu iktidarın peşine takılanlara söylüyorum. Bu iktidar gidiyor. Gelin bu faşizmle birlikte mücadele edelim. Eğer bunu yapmayacaksanız, cesaretiniz yoksa gölge de etmeyin. Tezkereye ‘evet’ diyerek ülkeye demokrasi getiremezsiniz. Rojava’da yapılanlar ülkenin her yerinde farklı şekilde yaşanıyor. Bugün görüyoruz ki Kürde mermi, Türk’e siyanür düştü. İntihar etme çözüm değil intihar etmeyin. Mücadele edeceğiz ve bu iktidarı göndereceğiz. Biz top, tüfek ve mermi istemiyoruz. Bu halk savaş istemiyor. Bugün planlanan bütçe halkın bütçesi değil sarayın bütçesidir. O da savaş bütçesidir. Bu ülkenin kaynaklarını savaşa akıtarak iktidarlarını sürdürmeye çalışıyorlar” ifadelerinde bulundu.

‘KAYYUMLARLA BİRLİKTE İKTİDARI SÜPÜRÜP ATACAĞIZ’

Son olarak HDP’li belediyelere kayyım atanmasına değinen Temelli, kayyım atamalarının hükümetin acizliğini gösterdiğini belirterek, “Kaymakam ve Vali görevlendirerek halkın iradesini gasp edemezsiniz. Bu suçtur. Kayyım talandır, gasptır, şiddettir ve zulümdür. Biz kayyımlara karşı demokratik siyasetle mücadele edeceğiz. En yakın zamanda kayyımlar ile birlikte bu iktidarı da süpürüp atacağız” dedi.

Konuşmaların ardından tek listeyle gidilen seçimlerde HDP Urfa İl Eşbaşkanlığına Mikail Gözek ile Emine Çetiner seçildi.