Set çalışanını öldüren polis tutuklandı

Yayın tarihi: 1 Aralık 2021 Çarşamba 5:36 pm - Güncelleme: 14 Ocak 2022 Cuma 11:46 am

Kadıköy Göztepe’de ‘dur’ ihtarına uymadığı iddia edilerek Çetin Kaya isimli set çalışanını öldüren polis memuru tutuklandı.

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde ‘dur’ ihtarına uymadığı iddia edilerek polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden kişinin set çalışanı Çetin Kaya’nın öldüğü  öğrenildi. Çetin Kaya’nın ölümüne ilişkin
yürütülen soruşturmada polis memuru S.E. “Kasten öldürme” suçundan tutuklandı. S.E.’nin savcılık ifadesinde “Bir elini kelepçelemiştik, boşta kalan eliyle benim silahıma hamle yapmaya çalıştı. O esnada da silah patladı. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum, olay taksirle oldu” dediği öğrenildi.

Çetin Kaya’nın sektör çalışanı arkadaşları, sosyal medyadan açıklama yaparak olaya tanık olan kişilere seslendi. Yapılan çağrıda iletişim numarası verilerek, “Tanık olan kişilerin tarafımızla irtibat kurmaları ya da İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığı’na başvurmalarını rica ederiz” denildi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği’nin olayla ilgili açıklamasında, “Göztepe Mahallesi’nde uygulama yapan ekibimizin ?dur? ihtarına uymayan şüpheli, bir araç takibe alınmıştır. Fahrettin Kerim Gökay Caddesi’nde önü kesilmek suretiyle durdurulan araçta bulunanlardan E.Ç. yaya olarak firar etmiştir. Sürücü Çetin Kaya ise yakalama işlemi sırasında görevli personele mukavemette bulunmuş, o esnada polis memurunun elindeki silahın ateş alması sonucu vurularak, olay yerinde hayatını kaybetmiştir” denildi.

Açıklamada, E.Ç.’nin daha sonra yakalandığı üzerinden ise 15 paket uyuşturucu madde, araçta yapılan aramada ise 2 fişek halinde uyuşturucu madde ve telsiz ele geçirildiği ifade edildi. Konuyla ilgili savcılığın adli, valiliğin idari tahkikat başlatarak polis memuru S.E.’nin görevinden uzaklaştırıldığı vurgulandı.

TUTUKLANDI

Savcılık, ifadesinin ardından şüpheli S.E.’yi “Kasten öldürme” suçundan tutuklama talebiyle hakimliğe sevk etti. Anadolu 9. Sulh Ceza Hakimliği de şüpheli S.E.’yi, “Kasten öldürme” suçundan tutuklanmasına karar verdi. S.E. cezaevine gönderildi.

KAYA’NIN ÖLÜMÜ MECLİS GÜNDEMİNDE

Polis silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden set işçisi Çetin Kaya hakkında CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, “30 Kasım 2021 tarihinde İstanbul Kadıköy Göztepe’de dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle Çetin Kaya’nın öldürüldüğü iddia edilmektedir. Polisin, Çetin Kaya’yı yere yatırıp ters kelepçe taktıktan sonra yakın mesafeden ensesinden vurarak öldürdüğü de yine iddialar arasındadır.” diyerek, Soylu’ya şu soruları yöneltti:

* 30 Kasım 2021 tarihinde İstanbul Kadıköy Göztepe’de dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle Çetin Kaya’nın öldürüldüğü iddiası doğru mudur?

* Polisin, Çetin Kaya’yı yere yatırıp ters kelepçe taktıktan sonra yakın mesafeden ensesinden vurarak öldürdüğü iddiası doğru mudur?

* İddialar ile ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

* Anılan iddialar doğru ise, Çetin Kaya’yı yere yatırıp ters kelepçe taktıktan sonra polisin yakın mesafeden enseden vurarak ateş etmesinin izahı ve gerekçesi nedir?

* Görgü tanıklarının ifadelerine göre havaya uyarı ateşi açılmadığı iddiası doğru mudur?

* Olay yerine çok yakın hastane olduğu halde, ambulansın geç geldiği iddiası doğru mudur?

* Olayın yaşandığı Fahrettin Kerim Gökay Caddesi üzerinde çok sayıda Mobese kamerası olmasına rağmen, Mobeselerin devre dışı olduğu iddiaları doğru mudur?

* Çetin Kaya hakkında çıkarılan arama kararı var mıdır? Varsa, gerekçesi nedir?

* Son 2 yılda Türkiye genelinde illere göre “dur ihtarı”na uymadığı gerekçesiyle kaç kişi vurularak öldürülmüştür?

* Son 2 yılda Türkiye genelinde illere göre “dur ihtarı” yapılmadan ateş açılarak öldürülen toplam kişi sayısı nedir?

* Yaşanan bu ölümler akabinde ilgili güvenlik güçleri hakkında yapılan yasal işlemler nelerdir?

Borçlarını ödeyemeyen Kapalı Çarşı esnafı canına kıydı