SES şubat ayında koronavirüs vakası görüldüğünü açıkladı, Sağlık Bakanlığı ‘basit bir yazım hatası’ dedi

Yayın tarihi: 7 Ekim 2020 Çarşamba 7:25 pm - Güncelleme: 7 Ekim 2020 Çarşamba 7:25 pm

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, uluslararası bir dergide yayımlanan makaleye göre Türkiye’de Şubat ayında Covid-19 vakalarının görüldüğünü ancak yurttaşların bu konu hakkında bilgilendirilmediğini açıkladı. Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci ise “basit bir yazım hatası” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Türkiye’de Şubat ayında PCR testi ile kanıtlanmış Covıd-19 vakalarının Tarsus Medikal Park Hastanesi’nde tedavi gördüğünü ve yurttaşların bu konu hakkında bilgilendirmediği iddiasında bulundu.

SES, Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci’nin uluslararası dergide yayımlanan bir makalede, yer alan ifadelerine göre, ‘Türkiye’de Şubat ayında PCR testi ile kanıtlanmış Covıd-19 vakalarının Tarsus Medikal Park Hastanesi’nde tedavi gördüğünü açıkladı. Covıd-19 tanılı 24 hasta üzerinde yapılan ilaç etkinliği araştırmasının sonuçlarının yayınlandığı makalede daha fazla hasta olmasına rağmen kimi kısıtlılıklar nedeniyle çalışmaya dahil edilmediği belirtildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA TEPKİ

Makalenin yazarları arasında Şuayip Birinci’nin olduğuna da dikkat çekilen SES açıklaması şöyle:

“Süreci en başından beri şeffaf yürütmeyen Sağlık Bakanlığı her gün gözümüze baka baka yalan söylüyor. Mart ayı ortasına kadar ülkede vaka olmadığı propagandası yapan bakanlık kendi ifadelerine göre ulusal çıkarlar için halk sağlığını riske atmıştır. Sağlık Bakan Yardımcısı ve diğer yazarlar da araştırmanın yayınlanmasına izin vermesine rağmen halktan bilgi saklanmasına göz yuman etik kurul üyeleri de Sağlık Bakanlığı da halka hesap vermek zorundadır”

BİRİNCİ’DEN AÇIKLAMA

Birinci, tepki çeken habere ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yaptım. Birinci, “Yazarları arasında yer aldığım makalede, sorumlu birinci yazar tarafından vakaların hastaneye yatış tarihleri sehven “Mart-Nisan” ayları yerine “Şubat-Mart” olarak yazılmıştır. Yine vaka lokasyonu olarak İstanbul ve Mersin yerine sadece Tarsus ifadesinin geçtiği tespit edilmiştir” dedi.

Birinci’nin paylaştığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan “Şubat ayında ülkemizde vaka olduğu ve bunun bilimsel bir yayında yer aldığı” iddialarına ilişkin bu açıklamaya gerek görülmüştür.

Yazarları arasında yer aldığım makalede, sorumlu birinci yazar tarafından vakaların hastaneye yatış tarihleri sehven “Mart-Nisan” ayları yerine “Şubat-Mart” olarak yazılmıştır. Yine vaka lokasyonu olarak İstanbul ve Mersin yerine sadece Tarsus ifadesinin geçtiği tespit edilmiştir

İlgili yayınla alakalı dergi yayın kurulu ve editörüne sorumlu birinci yazar tarafından düzeltme metni ve kanıt dokümanı gönderilmiştir.

Ülkemizin başarıyla sürdürdüğü ve dünyaya örnek olduğu Covid-19 mücadelesi sürecinde; tamamen insan odağında yürüttüğümüz çalışmaların, basit bir yazım hatası nedeniyle siyasi zemine çekilmeye çalışılması son derece üzücüdür.”

CHP’li Emir bir skandalı daha açıkladı: Şubat’ta 24 vaka bildirimi yapılmış