Serkan Keskin sahnede devleşti

Yayın tarihi: 13 Nisan 2023 Perşembe 3:57 pm - Güncelleme: 13 Nisan 2023 Perşembe 3:57 pm

Özel Haber: Oğuz Güven

Serdar Biliş’in uyarlayıp yönettiği, Serkan Keskin’in oynadığı ,Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümsüz eseri Saatleri Ayarlama Enstitüsü prömiyeri Maximum Uniq Hall salonunda yapıldı. Serkan Keskin’in onlarca karakteri canlandırdığı tek kişilik tiyatro oyununun sonunda gösterdiği performans ile dakikalarca ayakta alkışlandı.

Türkiye’nin en önemli yazarlarından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümsüz eseri Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Serkan Keskin’in onlarca karaktere büründüğü bir oyunculuk şöleniyle sahnede. Sinema perdesi ve tiyatronun iç içe geçtiği çok modern ve etkileyici bir uyarlaması ile sahne alan Serkan Keskin tek başına onlarca karakteri canlandırıyor. Oyunda Tuluğ Tırpan canlı piyano performansı ile hikayeye eşlik ediyor.

Sahnede devleşen ve gösterdiği performansla büyük beğeni toplayan Serkan Keskin, oyun sonunda, yönetmeninden tasarımcısına, yapımcısından ışıkçısına sahne gerisinde yer alan onlarca insanı sahneye tek tek çağırdı. Serkan Keskin ve ekibi dakikalarca ayakta alkışlandı.

OYUNUN KONUSU

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümsüz eseri “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” Doğu ve batı, eski ve yeni, geleneksel ve modern kutupları arasında salınıp duran bir karakteri anlatıyor.

Oyunun baş karakteri Hayri İrdal, çocukluğu maddi zorluklar içinde ve aile yadigarı bir ayaklı saatin etkisi altında geçiyorken, saatin ve zamanın felsefesini sorgulayan saatçi Nuri Efendi’nin çıraklığını yapmaya başlar. Kendisinin, ailesinin ve çevresinin yaşadığı inişler ve çıkışlarla boğuştuğu sırada, girişimci Halit Ayarcı ile yolları kesişir. Geleneksel düşünce yapısı, saat ve zaman üzerine öğrendikleri, Halit Ayarcı’yla kurdukları “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” ile değişir, dönüşür. II. Abdülhamit, 2. Meşrutiyet ve Cumhuriyet Dönemleri’nde yaşayan Hayri İrdal’ın anılarından oluşan oyunda, genel olarak saat-zaman-insan ilişkisi mizahi bir dille sorgulanıyor.

SERKAN KESKİN KİMDİR?

25 Kasım 1978 yılında İzmit’te doğdu. Oyunculuk hayatına doğup büyüdüğü şehir olan İzmit’te, 1997 yılında ünlü tiyatro yönetmeni Işıl Kasapoğlu’nun genel sanat yönetmenliğinde kurulan İzmit Şehir Tiyatrosu bünyesindeki tiyatro kursunda başladı. Kurs eğitiminin yanı sıra 1998-2001 yılları arasında İzmit Şehir Tiyatrosu’nun oyunlarında irili ufaklı roller aldı.

İzmit Şehir Tiyatrosu’nda oyunculuk yaptığı sırada, tiyatro eğitimini geliştirmek için İstanbul’a yerleşmeye karar verdi. 1999 – 2002 yılları arasında Işıl Kasapoğlu’nun bölüm başkanı olduğu Akademi İstanbul’da eğitim aldı. Eğitimini tamamlamasının hemen ardından 2002 yılında Işıl Kasapoğlu ile birlikte Semaver Kumpanya’nın kurucuları arasında yer aldı. Tiyatrodaki başarısıyla 32. İsmail Dümbüllü Ödülü’ne layık görülen Serkan Keskin, halen oyuncu ve yönetmen olarak Semaver Kumpanya’daki çalışmalarına devam etmektedir.

“Hırsız Polis”, “Bu Kalp Seni Unutur mu?”, “Deli Saraylı”, “Leyla ile Mecnun”, “Ben de Özledim”, “Beş Kardeş” isimli dizi projelerinde ve 2016 sezonunda çekilen Türkiye’nin ilk profesyonel internet dizisi “Masum”’da yer almıştır. Ekranların absürd komedi türündeki fenomen dizisi Leyla ile Mecnun’daki “İsmail Abi” karakteriyle daha geniş kitlelere ulaşmayı başaran Serkan Keskin, dizinin yönetmeni Onur Ünlü, oyuncuları Ali Atay ve Osman Sonant ile birlikte kurdukları “Leyla the Band” grubuyla müzisyen kimliğini de ortaya koymuştur.

Beyazperdede önemli yönetmenlerle çalışan Serkan Keskin ilk sinema deneyimini Reha Erdem ile “Korkuyorum Anne” filminde yaşamıştır. Aynı yıl Yavuz Turgul’un “Gönül Yarası”filminde oynayan oyuncu, usta yönetmen Zeki Ökten’le de “Çinliler Geliyor” filminde çalışma fırsatını yakalamıştır. Özcan Alper’in ulusal ve uluslararası festivallerde birçok ödül alan filmi “Sonbahar”dan sonra, Aydın Bulut’un yönetmenliğini yaptığı “Başka Semtin Çocukları” filminde rol aldı.

2008 yılında “Güneşin Oğlu” filminde yönetmen Onur Ünlü ile yollarının kesişmesinin ardından, “Leyla ile Mecnun”, “Beş Kardeş” dizi projelerinde ve “Sen Aydınlatırsın Geceyi”, “Kırık Kalpler Bankası” gibi önemli sinema filmlerinde yine Onur Ünlü ile birlikte çalışmaya devam etmişlerdir. Yönetmenin 2014 yılında çektiği “İtirazım Var” sinema filmindeki “İmam Selman Bulut” rolüyle 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 20. Sadri Alışık Sinema Ödülleri ve 33. Istanbul Film Festivali’nde “En iyi Erkek Oyuncu Ödülü”nü almıştır. Aynı yıl yer aldığı diğer sinema filmi “Silsile”deki rolüyle 21. Adana Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülüne layık görüldü.

Serkan Keskin, Son olarak Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümsüz eseri Saatleri Ayarlama Enstitüsü oyununda yer aldı.

Serkan Keskin Saatleri ayarlama Enstitüsü

Serkan Keskin’in oynadığı ,Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümsüz eseri Saatleri Ayarlama Enstitüsü prömiyeri Maximum Uniq Hall salonunda yapıldı.