Haber

Şeri hükümler Resmi Gazete’de... 43 barodan tepki!

43 baro, faizsiz finans uygulamaları konusunda denetleme standartlarını belirleyen kuralların Resmi Gazete'de yayımlanmasına tepki göstererek, “Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan her bir vatandaş, kendi inancı ve vicdani kanaatiyle değerlidir. Bu bilinçle, toplumsal kutuplaştırmayı artırıcı bu ve benzeri her türlü girişimden uzak durulması gerekmektedir” uyarısında bulundu.

İslami finans kuruluşlarının faizsiz finans uygulamaları konusunda denetleme standartlarını belirleyen kurallar 14 Aralık tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. 43 baro ortak yazılı açıklama yaparak, ‘Faizsiz Finans Kuruluşlarının Bağımsız Denetimini Yürüten Denetçiler İçin Etik Kurallar’ başlığı altında yayımlanan metne tepki gösterdi. Şeri hükümler Resmi Gazete’de Anayasa’nın ‘Cumhuriyet’in nitelikleri’ başlıklı 2’nci Maddesi’nde yer alan, “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir” hükmünün hatırlatıldığı açıklama şöyle:

“CUMHURİYET’İN RUHUNA, VARLIĞINA VE DEĞERLERİNE DE AYKIRI”

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın, ‘Cumhuriyet'in nitelikleri’ başlıklı 2. Maddesi, ‘Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.’ hükmünü içermektedir. Cumhuriyetimizin en temel unsurlarının başında gelen laiklik, dini kurallar ile devletin işleyişini sağlayan yasal düzenleme ve kuralların, yani din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını gerektirir. Laiklik; pozitif bilimin, evrensel hukukun, düşünce özgürlüğünün başlıca teminatıdır. Bu sebeple, tüm kural ve işlemlerin de laiklik ilkesine uygun düzenlenmesi şarttır. Aksi yöndeki tüm düzenlemeler, Anayasamıza ve Hukuk Devleti ilkesine aykırılık oluşturacaktır. 14.12.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından Faizsiz Finans Kuruluşlarının Denetimini Yürüten Denetçiler İçin Etik Kurallar’ içeriğinde, Şer’i hukukun referans alındığı görülmektedir. Şer’i hukuka dayalı referanslarla Etik Kurallar belirlenmesi, Anayasamızdaki laiklik ilkesine açıkça aykırı olduğu kadar, Cumhuriyet’in ruhuna, varlığına ve değerlerine de aykırıdır.” ERDOĞAN NE DEMİŞTİ? 6. Din Şûrası’nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İslam dininin hayatın tüm alanlarını kuşatan kurallar ve yasaklar bütünü olduğunu söyleyerek “Ticaretten beşeri münasebetlere, eğitim öğretimden evliliğe, temizlikten kılık kıyafete, yaşantının her safhasını düzenleyen bir dine inanıyoruz... İslam bize göre değil, biz İslama göre hareket edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

“ATATÜRK’ÜN ÇİZDİĞİ ÇAĞDAŞ UYGARLIK YOLUNDAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Baroların açıklaması şöyle devam etti: “Devletin asli ve kurucu felsefesini korumakla yükümlü olanların böylesi kurallar koyması ve Resmi Gazete'de bu kuralların yayımlanması asla kabul edilemez. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan her bir vatandaş, kendi inancı ve vicdani kanaatiyle değerlidir. Bu bilinçle, toplumsal kutuplaştırmayı artırıcı bu ve benzeri her türlü girişimden uzak durulması gerekmektedir. Barolar olarak Cumhuriyet'in temel kazanımlarına, lâik ve sosyal hukuk devletine sahip çıkmayı sürdürerek, hukuk devleti ve demokrasiden asla ödün vermeyecek ve Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık yolundan asla vazgeçmeyeceğiz. Kamuoyuna saygı ile duyururuz. ADANA BAROSU AKSARAY BAROSU AMASYA BAROSU ANKARA BAROSU ANTALYA BAROSU ARDAHAN BAROSU ARTVİN BAROSU AYDIN BAROSU BALIKESİR BAROSU BARTIN BAROSU BİLECİK BAROSU BOLU BAROSU BURDUR BAROSU BURSA BAROSU ÇANAKKALE BAROSU DENİZLİ BAROSU DÜZCE BAROSU EDİRNE BAROSU ESKİŞEHİR BAROSU GAZİANTEP BAROSU GİRESUN BAROSU HATAY BAROSU ISPARTA BAROSU İSTANBUL BAROSU İZMİR BAROSU KASTAMONU BAROSU KIRIKKALE BAROSU KIRKLARELİ BAROSU KIRŞEHİR BAROSU KOCAELİ BAROSU MANİSA BAROSU MERSİN BAROSU MUĞLA BAROSU NEVŞEHİR BAROSU NİĞDE BAROSU ORDU BAROSU SİNOP BAROSU ŞANLIURFA BAROSU TEKİRDAĞ BAROSU TOKAT BAROSU TRABZON BAROSU TUNCELİ BAROSU YALOVA BAROSU ZONGULDAK BAROSU”