Şenyaşarlar Davası’nda karar açıklandı

Yayın tarihi: 2 Nisan 2021 Cuma 4:56 pm - Güncelleme: 2 Nisan 2021 Cuma 6:26 pm

Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Şenyaşar Ailesi davasında mahkeme, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay hapis, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verdi. İki ismin de tutukluluğunun devamına karar verdi. Oğlu Fadıl Şenyaşar’a verilen cezayı öğrenen anne Emine Şenyaşar karara, “Artık bu topraklarda yaşayamayız” diye isyan etti.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının saldırısı sonucu üçü Şenyaşar Ailesi’nden olmak üzere 4 kişinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar açıklandı. Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay hapis, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verdi.

Saldırıda eşi ve oğullarını kaybeden Emine Şenyaşar, oğlu Fadıl Şenyaşar’a verilen hapis cezasına isyan etti, “Artık bu topraklarda yaşayamayız. Şimdi evimi taşımaya gidiyorum. Bu nasıl devlet, bu nasıl adalet?” dedi.

“DOSYA KAPATILMAYA ÇALIŞILDI”

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, ilk olarak tutuklu Fadıl Şenyaşar söz aldı. Esasa ilişkin savunma yapan Şenyaşar, haksızlığa uğradıklarını, uzun süredir tek kişilik odada tutulduğunu belirterek, tahliye talebinde bulundu. Daha sonra savunma yapan Ferit Şenyaşar, ‘ailece bir katliama maruz kaldıklarını’ belirterek, ‘hastane ve işyeri dosyasının tefrik edilmesini hukuksuzluk olduğunu’ söyledi.

‘Dosyanın kapatılmaya çalışıldığını’ belirten Şenyaşar, “Hastane dosyası üzerinde halen gizlilik kararı var. Ve bu dosya 3 yıldır hala açılmamış. Bir aydır Urfa Adliyesi önündeyiz. Savcıyla görüşmek istiyoruz ama savcı bizimle görüşmüyor. Bize yönelik bir insanlık suçu işlendi. Tüm Türkiye buna tanıktır ve izliyor. Yargı üzerinde bir baskı olduğunu tüm kamuoyu ve dünya biliyor. Aleyhimize çıkacak bir karar ülkenin vicdanını yaralayacaktır” dedi.

ŞENYAŞAR AİLESİ AVUKATLARI: DOSYA BAŞINDAN BERİ BİZE KAPALIYDI

Savunma yapan Şenyaşar Ailesi avukatlarından Bülent Duran, ‘dava dosyası ve yürütülen soruşturmanın başından beri kendilerine kapalı olduğunu’ olduğunu belirtti. Müvekkili Adil Şenyaşar’a yönelik ‘saldırıyı’ anlatan Duran, “Bileğinde 17 darbe var. Bunlar farklı silahlardan çıkmış. Talebimiz olan Adil’in bileklerinden aldığı darbeler bu dosyada yok. Buna ilişkin tekrardan rapor aldırılması ve araştırılmasını istiyoruz. Yine olay yerine ilişkin keşif yapılması ve Nesih Şimşek’in dinlemesini istedik ama reddedildi. Yine talep ediyoruz, taleplerimiz dinlensin. Bu soruşturma adil yürütülmedi. Sadece bir kişi tutuklu başka kimseye soruşturma açılmadı. Hukuksuzca hazırlanan bu iddianame ile yargılama yapılıyor. Bu kabul edilmez” ifadesini kullandı.

“YILDIZ AİLESİ OLAYI ÖRGÜTLE İLİŞKİLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR”

Şenyaşar ailesinin avukatları dava dosyasının ve soruşturmanın genişletilmesini talep etti. Mahkeme heyeti talebi reddederek, duruşmaya 10 dakika ara verdi. Aranın ardından esasa ilişkin savunma yapan Şenyaşar Ailesi avukatlarından Hidayet Enmek, “olayın Yıldız ailesi ve avukatları tarafından örgütle ilişkilendirilmeye çalışıldığını” öne sürdü.

‘Müvekkillerinin hiçbir örgütle bağı ve alakası olmadığını ifade eden’ Enmek, “İlk saldıran Yıldız ailesidir. Bu görüntülerde de mevcuttur. Müvekkilimiz Celal’i yere yatırıp vuruyorlar. Yıldızlar ellerinde silahlarla dükkanın içine giriyor. Zaten ne yaptıkları görüntülerde görülüyor. Müvekkil Fadıl’ın yaptığı ailesine karşı yapılan saldırıyı bertaraf etmek. Yaptığı meşru savunmadır. Müvekkilimizin 2 yıl 9 ay tek hücrede tutulması vicdani değildir. Beraatını talep ediyoruz” dedi.

Emine Şenyaşar ve oğlu serbest bırakıldı

“SİYASİ RANT PEŞİNDELER”

Tekrardan söz alan aile avukatı Bülent Duran, Enver Yıldız’ın tutuklanmadan önceki tape kayıtlarına işaret ederek, şöyle devam etti: “Bakın tape kayıtlarında geçen bir konuşma şöyle; ‘Vekil Halil Yıldız bu işi hal edecek. Savcıyla görüşecek ben sonra gelip teslim olacağım’ diyor. Daha sonra da gelip teslim oluyor. Saldırılar hastanede devam ediyor. Müvekkillerimiz burada linç edilerek öldürülüyor. Ama hastane boyutuna ilişkin gizlilik kararı devam ediyor. Soruşturma dosyasına ulaşamıyoruz. İşyeri dosyasını tefrik edip, burada yargılama yapılıyor. Müvekkillerimizin aleyhine çıkacak karar hukuki olmayacaktır” diye konuştu.

‘Soruşturmanın ve iddianamenin siyasi olduğunu’ savunan Duran, “Yıldız ailesinin kamu olanaklarını kullanarak yargılamaya yön verdiğini ve soruşturma makamına baskı uyguladığını” iddia etti.

YILDIZ AİLESİ: TERÖRE KARŞI OLDUĞUMUZ İÇİN HEDEF GÖSTERİLDİK

Duruşmada söz alan Enver Yıldız, Şenyaşar Ailesi’nin avukatlarına yönelik hakaretlerde bulunması üzerine, mahkeme başkanı devreye girdi. Savunmasını sürdüren Yıldız, Şenyaşar Ailesi’nin avukatlarını işaret ederek, “Bizi siz öldürdünüz” demesi üzerine avukatlar, Yıldız’ın hedef gösterdiğini belirterek, mahkeme heyetine müdahale talebinde bulundu. Yıldız, savunmasının devamında şunları söyledi: “Yıldız ailesi olarak Suruç’a Türk Bayrağı astığımız için teröre karşı çıktığımız için hedef gösterildik. Şenyaşarlar bize planlı bir şekilde saldırdı.”

HER İKİ İSME DE HAPİS CEZASI

Mahkemeye esasa ilişkin savunmalardan sonra karar için duruşmaya ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme olayda babası Hacı Esvet, kardeşleri Celal ve Adil Şenyaşar’ı yitiren tutuklu sanıklardan Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay hapis verdi. Davanın diğer tutuklu sanığı Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme her iki ismin de tutukluluğunun devamına karar verdi.

Darp edilen Ferit Şenyaşar hastaneye kaldırıldı