TBMM Başkanı Şentop’tan CHP’li Özel’e: Pişman ederim

Yayın tarihi: 1 Nisan 2021 Perşembe 2:33 pm - Güncelleme: 1 Nisan 2021 Perşembe 11:48 pm

Dün muhalefet oylarıyla reddedilen güvenlik soruşturması teklifinin yeniden oylanması için oylama yapılacak. CHP konuyu AYM’ye taşıyacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Meclis Başkanı Şentop, “Genel Kurul’dan yenilenmesi yönünde karar çıkarsa tekrarlanır” dedi. Şentop, tavrını eleştiren CHP’li Özgür Özel’e ise, “Seviyeyi düşürmek istemem ama pişman ederim” diye yanıt verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, güvenlik soruşturması gerilimiyle açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili tartışmaları ‘manipülatif’ olarak değerlendiren Şentop, “Sorun olduğunda gereğini yapmak benim görevim. Oylamanın yenilenmesi yönünde karar çıkarsa tekrarlanır” dedi.

“MANİPÜLATİF TARTIŞMALAR…”

Şentop’un açıklamaları şöyle: “Bu TBMM’de ilk karşılaşılan bir durum değil 2015 yılında, 1997 yılında, 1988’de, 1978’de benzer şeylerle karşılaşılmış. İçtüzük 141. maddesi ‘başkan ile kâtip üyeler birlikte sayar’ diyor. İtiraz yoksa başkan sonucu açıklar, ama varsa elektronik oylamaya geçiliyor. Bu itirazın haklı haksız olduğuna başkan karar veremez. İtiraz varsa ki TBMM TV’nin yayınından da paylaşanlar oldu, itiraz var. Dolayısıyla elektronik oylamaya geçilmesi gerekiyor. İçtüzük 13. maddesine göre itiraz yapma hakkı var. Başkanlık Divanı’na itiraz ediliyor. Bir karar alınıyor. Genel Kurul oyuna sunuyor. Karar sonucuna göre yeniden oylama yapılıyor. HDP’li arkadaşların talebi üzerine 3 Mart 2015’te, aynı gün içinde karar verilmiş. Meclis iradesi bağlamındaki tartışmaları tamamen manipülatif tartışmalar olarak görüyorum. Meclis iradesi dediğimiz şey oylamaya yansıyan şeydir. Tartışma oylamanın kendisiyle ilgilidir. Bu tartışma aşılmadıkça Meclis iradesi şu yönde bu yönde demek yanlış olur.”

“MECLİS BAŞKANI SORUMLUDUR”

“Bazı grup başkanvekillerinin açıklamalarını gördüm. Anayasa ve İçtüzük, Meclis Başkanı’na Genel Kurul yönetme yetkisi verir. Meclis Başkanvekilleri, Meclis Başkanı yerine yönetirler. Meclis Başkanı, sorumlu olur. Meclis Başkanı karar verebilir, görevlendirir, gününü, saatini değiştirebilir. Bu konuda yaşanan tartışma olduğunda benim bu tartışmaya dahil olmam görevimin gereğidir.”

ÖZGÜR ÖZEL’E YANIT: PİŞMAN EDERİM”

“(Özgür Özel’in ‘Meclis Başkanı koşarak geldi, boncuk boncuk terlemiş’ ifadeleri) Bir arkadaşımızın yapmış olduğu tuhaf değerlendirmeler, ‘koşarak gelmiş, boncuk boncuk terliyor.’ Bir sıkıntı olduğunu fark ettiğim anda koşa koşa giderim bu benim görevimdir. Fakat bu Meclis’te insanların konuşmalarıyla, hareketleriyle, fizik durumlarıyla ilgili en son espri yapacak kişi bu arkadaşımızdır. Kendisine konuşurken aynaya bakmasını öneriyorum. Bunlar hoş şeyler değil. Fikirlerimizi tartışalım, ama birbirimizin halleriyle, durumlarıyla ilgili değerlendirme yapmaya kalkarsak en çok lafı işitecek olan bu arkadaşımızın kendisidir. Ben Meclis Başkanı olarak seviyeyi düşürmek istemem ama bu işi çok daha iyi yapabileceğimi ifade etmek isterim. Pişman ederim.”

AKP’nin kanun teklifi muhalefetin oylarıyla reddedildi

 

ÖZEL’DEN ŞENTOP’A: BENİ PERİŞAN EDECEK ADAM ÖNCE SÖZÜNE SADIK KALACAK

CHP’li Özgür Özel, Meclis’teki oturum söz aldı. Özel, Şentop’un “Ben Meclis Başkanı olarak daha fazla seviyeyi düşürmek istemem ama bu işi çok daha iyi yapabileceğimi de ifade etmek isterim. Pişman ederim” sözlerine şu yanıtı verdi: “Meclis Başkanlığı makamı bana tehdit savurma, had bildirme makamı değil, adalet dağıtma makamıdır. Beni perişan edecek adam önce sözüne sadık kalacak. Meclis Başkanlığı makamı Cahit Özkan ile benim hakkımı eşit savunma makamıdır.”

CHP, AYM’YE GİDECEK

Öte yandan CHP konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını açıkladı. CHP’li Özgür Özel, “Başkanlık divanındaki çoğunluk kullanılarak darbe yapılmaktadır. 10 gün içinde eylemli içtüzük ihlalinden Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Meclis Genel Kurulu’nda dün akşam kamu görevine başlayacaklar için güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifinin maddelerine geçilecekti. Ancak salonda daha çok muhalefet milletvekili vardı ve oylamada maddelere geçilmesi reddedildi. AKP oylama yöntemine itiraz ederek konuyu Başkanlık Divanı’na taşıdı. CHP, İYİ Parti ve HDP ise “Teklif düştü, içtüzüğün gereği budur” görüşünde.

Muhalefet tek ses: Parlamento iradesi yok sayılıyor