Şentop’tan HDP açıklaması: Anayasamızda parti kapatma var, bir ilk değil

Yayın tarihi: 18 Mart 2021 Perşembe 6:10 pm - Güncelleme: 18 Mart 2021 Perşembe 6:10 pm

TBMM Başkanı Şentop, HDP’ye açılan kapatma davasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Anayasamızda parti kapatma var, bir ilk değil. Siyasi partilerin kapatılması gerektiren sebeplerle ilgili siyasi partilerin ihlallerde bulunmaması gerekir” ifadelerini kullandı.

Çanakkale’de 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatına yönelik incelemeleri sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şentop, HDP hakkındaki kapatma davası ve Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin konuştu.

“Anayasamızda parti kapatma var, bir ilk değil” diyen Şentop, “Siyasi partilerin kapatılması gerektiren sebeplerle ilgili siyasi partilerin ihlallerde bulunmaması gerekir” ifadesini kullandı.

“SÜREÇLER MEVZUATIMIZDA VAR”

Şentop, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşmesiyle ilgili soruya da şu yanıtı verdi:

“Daha önce bu şekilde benzer bir olay yaşandı. 3 milletvekilinin vekillikleri sona ermişti. Birisi sayın Berberoğlu’ydu. Gergerlioğlu ile ilgili süreç ilk defa çıkan bir süreç değil. Kesin hüküm kesin hükümdür. Anayasa’da çok açık bir şekilde kesin hükmün Genel Kurula bildirilmesiyle milletvekilliğinin düşeceği yazıyor. Yanlışlık varsa, süreçler de mevzuatımızda var.”