Şentop: Türkiye göç meselesi konusunda yalnız bırakıldı

Yayın tarihi: 20 Haziran 2022 Pazartesi 6:11 pm - Güncelleme: 20 Haziran 2022 Pazartesi 6:11 pm

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Küresel Parlamenter Göç Konferansı’nın ardından düzenlenen basın toplantısında “Türkiye göç konusunda yalnız bırakıldı” ifadelerini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki sığınmacı sorununa ilişkin “Türkiye mülteci konusunda dünyada bir numara rahatsızlık duymuyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Şentop ise “Türkiye maalesef bu göç konusunda yalnız bırakıldı” dedi.

“ÇÖZÜMÜN DE KÜRESEL OLMASI LAZIM”

Şentop şu ifadeleri kullandı:

“Bildiğiniz üzere, son zamanlardaki dünyanın gündemindeki en önemli konu diyebileceğimiz konu göç konusu bir küresel sorun haline geldi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, dünya genelinde zorla yerlerinden edilen kişilerin sayısı 100 milyonu geçti. Bunların önemli bir bölümü kendi ülkelerinin dışına göç etmek zorunda kaldı.

Suriye kaynaklı göç krizi 11. yılını doldururken milyonlarca kişi halen Türkiye başta olmak üzere farklı ülkelere sığınmış durumda. Son birkaç aydır ise Ukrayna’dan kaçan yedi milyon kişiyle birlikte İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en hızlı büyüyen göç hareketi. Tüm bu gelişmelerle birlikte, göç konusu küresel gündemin en üst sıralarına taşınmış durumda. Küresel bir sorun diyoruz bu sorunun çözümünün de küresel olması lazım.

Türkiye maalesef bu göç konusunda yalnız bırakıldı. Türkiye’ye gerekli katkının, desteğin göç ile ilgili küresel sorumluluğun üstlenilmediğini görüyoruz, bunu da defalarca ifade ettik. Bilhassa bu göçe kaynak olan ülkeleri ve bu göçe sebep olan hususları ortaya çıkartan ülkelerin bu konuda sorumluluk almakta çok yavaş davrandıklarını görüyoruz.”

Erdoğan: Türkiye mülteci konusunda dünyada bir numara rahatsızlık duymuyoruz