Şentop: ‘Meclis’e darbe’ demek cahilce

Yayın tarihi: 2 Nisan 2021 Cuma 12:15 pm - Güncelleme: 2 Nisan 2021 Cuma 12:24 pm

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, muhalefet oylarıyla reddedilen daha sonra yeniden oylanması kararlaştırılan Arşiv ve Güvenlik Soruşturması teklifiyle ilgili yapılan eleştiriler üzerine, “Bunların bütünü cehalet mahsulü ifadelerdir” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda dün muhalefetin oylarıyla reddedilen, ‘Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması’ ile ilgili kanun teklifinin yeniden görüşülmesine ilişkin TBMM Başkanlık Tezkeresi kabul edilmişti. Reddedilen güvenlik soruşturması teklifi salı günü Meclis Genel Kurulu’nda yeniden oylanacak.

Konuyla ilgili TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan açıklama geldi. Muhalefetin eleştirileri için “Cahilce” diyen Şentop, şunları söyledi: “TBMM’de bir kanunun oylanmasıyla ilgili sorun yaşandı. Oylamada oturumu yöneten meclis başkanvekilinin ‘yeterli sayıda kabul olmadığı için kanun teklifinin reddedildiğine’ dair açıklaması oldu. Dün oylama tekrar edildi, maddelere geçilme kararı alındı. Burada bunu değerlendiren bazı kişilerin, yapılanın yanlış olduğu yönünde ifadeleri var. Bunların bütünü cehalet mahsulü ifadelerdir. Meclis başkanının genel kurulun işleyişiyle ilgili tek ve kendisine mahsus yetkisi vardır

Meclis’te oldu bittiye izin veremeyiz. İtiraz varsa başkanın elektronik oylamaya geçmesi gerekir. Başkanvekili itirazları dinlemeden oturumu kapatıyorum diyemez. 1965’ten bu yana defalarca yanlış oylama tekrarlanmış. Yanlışlık olduğu belli, başkanlık divanında görüşülmeli. ‘Meclis’e darbe’ demek cahilce değerlendirmelerdir. İç tüzük ortadayken ‘Demokrasiye darbe yorumları cahilce.”

YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI

Şentop, yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili ise şunları kaydetti: “Bütünüyle yeni bir anayasa yapılmasına yönelik tartışmayı Türkiye’de genişleterek desteklememiz lazım. Önümüzdeki günlerde bu tartışmanın daha da yoğunlaşacağını ümit ediyorum. Sadece birtakım slogan ve ilkeler düzeyinde bir tartışma, Türkiye’yi ileriye taşımaz. Adı konmamış bir anayasa tartışması zaten yaşıyoruz. Hükümet sistemi bağlamındaki tartışmalar, kimse adını söylemiyor ama esasen anayasa tartışmasıdır.”

AKP, Meclis iradesini tanımadı: ‘Güvenlik Soruşturması’ teklifi yeniden oylanacak!