Şentop: DBP’li vekilin hareketi çok çirkin dokunulmazlığı kaldırılmalı

Yayın tarihi: 14 Haziran 2022 Salı 9:53 am - Güncelleme: 14 Haziran 2022 Salı 9:55 am

TBMM Başkanı Şentop, polise yumruk atan DBP’li Saliha Aydeniz için “Dokunulmazlığın kaldırılması ve gereken cezanın verilmesi gerekir” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kadıköy’de HDP’nin düzenlediği ‘Gemlik Yürüyüşü’nde DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz polise yumruk attı.

Siyasetin gündemindeki yumruk olayı hakkında TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan açıklama geldi. “Çok çirkin bir hareket” diyen Şentop “Bu hareket asla müsamahayla karşılanmamalıdır. Milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmalı ve gereken ceza verilmelidir” ifadelerini kullandı.

CHP: Herhangi bir kimsenin polisimize yumruk atması kabul edilemez

‘ÇOK ÇİRKİN BİR HAREKET’

Şentop, şunları söyledi: “Tabi bu çok çirkin bir hareket, bir haddini bilmezlik. Bilhassa bir milletvekili tarafından yapılmış olması çok vahim. Milletvekillerinin bir dokunulmazlığı var, dokunulmazlık milletvekillerini şahsına tanınmış bir suç işleme, suçtan muaf olma özgürlüğü değildir. Dokunulmazlık; parlamento çalışmalarını, güvence altına almak için verilmiş olan bir imkandır, parlamento için verilmiş bir imkandır. Onun için bir milletvekilinin dokunulmazlık zırhını suistimal ederek böyle bir harekette bulunması çok büyük bir haddini bilmezliktir.

‘TOLERANS GÖSTERİLMEMELİ’

Bir milletvekilinin açık bir şekilde kamuoyu önünde görevini yapmaya çalışan, kamu düzeninin sağlamaya çalışan bir kamu görevlisine karşı bu şekilde bir müessir fiil denilen bir harekette bulunulması bence hiçbir şekilde dokunulmazlık kapsamında olmaması gereken bir husustur. Teknik olarak dokunulmazlık kapsamındadır ama parlamentonun burada dokunulmazlık kaldırma yetkisi vardır zaten mevzuatımıza göre de bu konularda tolerans gösterilmemesi gerekir kanaatimce.

‘DOKUNULMAZLIĞININ KALDIRILMASI GEREKİR’

Özellikle bir milletvekilinin görevini yapmaya çalışan bir güvenlik görevlisine karşı bu muameleyi yapmış olması, kamuoyunda da toplumda da infial uyandıran bir suçtur. Bu bakımdan benim şahsi kanaatim bu konuyla ilgili olarak bence dokunulmazlığın kaldırılması gerekir. Meclis Başkanlığına geldiği takdirde biz bunu Karma Komisyonuna havale ediyoruz. Karma Komisyonda daha sonra yetki ve Genel Kurulda. Bu konuda ancak şahsi görüşümü söyleyebilirim. Böyle bir suç konusunda bence dokunulmazlığın kaldırılması ve gereken cezanın verilmesi gerekir. Bir milletvekilinin polise karşı bu şekilde bir hareketi asla müsamahayla karşılanmamalıdır. Tamamen haddini bilmezliktir.”