Şenol Babuşçu: 500 TL’lik banknot ve 5 TL’lik madeni para geliyor

Yayın tarihi: 24 Nisan 2022 Pazar 12:28 pm - Güncelleme: 24 Nisan 2022 Pazar 12:28 pm

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, sosyal medya hesabından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın  (TCMB) 500 TL’lik banknot ve 5 TL’lik madeni paralar basmak için hazırlıklara başladığını iddia etti.

AKP iktidarının ‘ekonomi politikaları’ ile Türkiye’de enflasyon zirve yaptı. Hızla artan enflasyon ile Türk Lirası’nın değeri her geçen gün eriyor. Son enflasyon rakamları TÜİK’in açıklamasına göre yüzde 61,14’e ulaşırken ENAG Grup’a göre ise yüzde 142,63 oldu. Yüksek enflasyon sebebiyle en büyük banknot olan 200 TL ise büyük bir değer kaybına uğradı.

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, Twitter hesabından 500 TL’lik banknot ve 5 TL’lik madeni paraların basımı için hazırlıkların yapıldığını iddia etti.

TCMB’NİN ‘ZORUNLU KARŞILIK’ KARARI NEYİ AMAÇLIYOR?

Şenol Babuşçu paylaşımlarında yüksek enflasyon ortamında satın alınmayan malın fiyatının ‘çok büyük olasıkla’ artacağınnı belirterek gelirlerin aynı oranda artmayacağından ‘bugün’ satın almanın daha karlı olduğunu belirtti. Babuşçu, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarının değiştirilmesi ile ilgili kararını da değerlendi. Babuşçu şunları dile getirdi:

“-Enflasyon artışından tedirginlik duyuyor,
-Cari açıktaki artıştan korkuyor,
-Kredilerdeki artıştan rahatsız oluyor,
-Kur sıçramasından çekiniyor,

Onun için ticari kredilere % 10 zorunlu karşılık getirdi. Teşhis doğru ama reçete yetersiz.

Bu durumda politika faizi silahını kullanamıyor.
O zaman kredi-mevduat faizlerindeki sınırlamaları kaldırsın.
Serbest bıraksın…”

 

 

Babuşcu Merkez Bankası’nın tutunacağı tavrı açıkladı