Senetle otomobil nasıl alınır?

Yayın tarihi: 2 Ekim 2023 Pazartesi 11:56 am - Güncelleme: 2 Ekim 2023 Pazartesi 12:03 pm

Türkiye’de bankaların kredi musluklarını kısmasının ardından galericiler senetle otomobil satışına başladı. Yurttaşlar senetle otomobil satışının detaylarını araştırıyor ancak senetle otomobil satışının güvenli olup olmadığı da merak konusu.

Araç sahibi olmak birçok yurttaşın hayali. Araç sahibi olmak için yurttaşlar kredi çekme yoluna başvuruyor ancak bankalar kredi musluklarını kıstı. Fakat galericiler bu durum karşısında otomobil piyasasını canlandırmak için senetle otomobil satışına başladı. Bu durumla birlikte senetle otomobil satışı yurttaşların merak ettiği konular arasında yer aldı.

Bankalar kredi musluğunu kıstı! Galericilerden yeni satış dönemi

OTOMOBİL SATIŞINDA SENET İŞLEMİ NEDİR?

Senetle otomobil satışı Türkiye’de bazı galeriler tarafından kendi bünyelerine göre yapılan, banka kredisi ve tüketici finansmanına alternatif olan bir satış yöntemidir. Senetle otomobil satış yöntem daha çok 2. El araçlar için uygulanmaktadır.

SENETLE OTOMOBİL NASIL ALINIR?

Senetle otomobil satan bir satıcı veya finansman kuruluşu ile temasa geçin. Bu yöntemle araba satın almak istediğinizi belirtin ve satıcının size sunduğu fırsatları inceleyin. Bu yöntemle araba almak için bir ödeme planı seçin. Bu, arabayı satın almak için yapacağınız ödemelerin sayısını, tutarını ve vadelerini içermekte. Senetle araç almak için gerekli olan evrakları toplayın. Bu, kimlik belgeniz, adres bilgileriniz, işletme bilgileriniz ve ödeme bilgileriniz gibi bilgileri içerebilir.
Senetle araba almak için anlaşma imzalayın. Bu anlaşma, arabayı satın almak için yaptığınız ödemelerin kurallarını ve koşullarını içerecektir.

SENETLE OTOMOBİL ALMAYI KİMLER TERCİH EDER?

Peşinat ödemek istemeyen yurttaşlar senetle otomobil sahibi olabiliyor. Senetle araba almanın en önemli avantajlarından biri peşinatsız olarak araç almanızın mümkün hale gelmesidir. Bu sayede otomobilin değeri taksitler halinde ödenir. Kredi ile otomobil satışında peşinat istenir fakat bu yöntemde çoğu zaman peşinat talep edilmez. Ancak siz peşinat vermek isterseniz kalan taksitler buna bağlı olarak da düzenlenebilir.

Kredi ile otomobil alırken yüksek faiz uygulanabilir fakat faizden kaçmak isteyenler bu yöntemle araç alabilir. Senetle araba satışlarında peşin fiyatın üzerine bir vade farkı konulsa da sistemin çalışma şekli katılım bankalarının çalışma prensiplerine çok yakın. Kredi notu düşük olanlar kredi çekerken zorlamakta fakat kredi notu düşük olanlar da bu yöntemle araç alabilirler.

OTOMOBİLİ SENETLE ALMAK GÜVENLİ Mİ?

Senetle araba almaya karar verdiyseniz öncelikle dikkat etmeniz gereken Türk Ticaret ve Borçlar Kanunu’na uygun şekilde vadeli satış yöntemini uygulayan, tüketici kanunlarına göre taksitli satış sözleşmeleri yapan kurumları tercih etmek olmalıdır.

SENETLE OTOMOBİL SATAN FİRMALAR

Birçok araba galerisi senetle araba satış işlemi yapmaktadır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken otomobil alacağınız yerin güvenilirliğidir. Otomobil alımı için senetlere imza atmadan önce firmayı araştırmayı unutmayın.

SENETLE OTOMOBİL ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

-Aracı kurumsal bir satıcıdan aldığınızdan ve ihtiyaçlarınıza cevap alıp almadığınıza,
-Senetle satın alacağınız arabanın fiyatının piyasa rayiç bedel fiyatına çok yakın olmasına ve peşinat ile vade oranlarının düşük olmasına,
-Senetlerinizin banka yoluyla tahsilata verilmesine ve bankaya ödemeyi yaptıkça bankadan senedinizi teslim alıyor olmanıza,
-İşlem yapacağınız firmanın tüketici kanunlarına uygun bir taksitli araç sözleşmesi olup olmadığına,
-Firmanın size aldığınız aracın vadeli satış faturasını tam olarak kesiyor olmasına,
-Toplu ödeme yapmak istediğinizde ya da aracı elinizden çıkarmak istediğinizde size aracı senetle satan firmanın toplu ödeme indirimi yapıyor olmasına dikkat etmeyi unutmayın