İşe iade davasında şahit oldu, işten atıldı!

Yayın tarihi: 6 Mayıs 2021 Perşembe 5:07 pm - Güncelleme: 6 Mayıs 2021 Perşembe 5:56 pm

Yurtiçi Kargo’nun taşeron şirket Akman Kargo’da çalışan Celal Şimşek, sendikaya üye olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldı. Şimşek’in işe iade davasında şahitlik yapan arkadaşı Süleyman Eken’in de davadan 1 gün önce Yurtiçi Kargo tarafından işten çıkarıldığı ortaya çıktı.

Yurtiçi Kargo’nun taşeron şirketi olan Turan Kargo’da çalışan Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) üyesi işçiler işten çıkarılırken Yine Yurtiçi’ne bağlı taşeron Akman Kargo’da çalışan Celal Şimşek sendikaya üye olduğu için işten çıkarıldı.

Cumhuriyet’ten Tuğba Özer’in haberine göre, aynı firmada çalışan Süleyman Eken isimli işçi, Şimşek’in işe iade davasında şahit olarak yer aldı. Davanın görülmesine 1 gün kala Eken’in işine Yurtiçi Kargo tarafından son verildi. Tazminatını alamayan ve haksız yere işten çıkarılan Eken firmaya işe iade davası açtı.

“UCUZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK İÇİN PARAVAN KULLANILIYOR”

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Türkiye genelinde son dönemde Yurtiçi Kargo’dan işten çıkarılan işçilerin sayısının 100’ü aşkın olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Sendika nedeniyle işten çıkarılan arkadaşlarımız işe iade davalarını kazanıyorlar. İşçilerin birçoğu sendikal tazminat da kazanıyor. Yurtiçi Kargo, daha ucuz işçi çalıştırmak amacıyla paravan taşeron şirketler kullanıyor. Fazla mesai almadan günde 10-12 saat çalışıyor işçiler. Mesai isteyene kapıyı gösteriyorlar. Hiçbir sosyal hakları da yok.”

EMSAL KARAR

Öte yandan yargıdan, TÜMTİS’e üye oldukları için Yurtiçi Kargo’da farklı zamanlarda işten çıkarılan 60 işçi için emsal niteliğinde bir karar çıkmıştı. İstanbul 28. İş Mahkemesi, Turan Kargo’da çalışırken sendikaya üye olduğu gerekçesiyle işten çıkarılan Veysel Dönmez’in işe iadesine, işe başlatması ya da başlatmaması şartına bağlı olmaksızın bir yıllık brüt ücreti tutarında sendikal tazminata ve 4 aya kadar boşta geçen süre ücretinin ödenmesine hükmetmişti.