Sendikaların Soma katliamı anmasına yasak

Yayın tarihi: 12 Mayıs 2020 Salı 5:06 pm - Güncelleme: 12 Mayıs 2020 Salı 5:06 pm

Ankara Valiliği, sendikaların Ankara’daki Madenci anıtı önünde Soma katliamı dolayısıyla yapmak istedikleri anma etkinliğine izin vermedi.

Ankara Valiliği, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipler Birliği’nin (TTB), 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamının 6. yıl dönümü nedeniyle Ankara’daki Madenci Anıtı önünde yapmak istedikleri anma etkinliğine izin vermedi.

KORONAVİRÜS GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Valiliğin sendikalara yaptığı bilgilendirmede, “13 Mayıs 2020 günü saat 12.30’da Madenci Anıtı önünde talep edilen basın açıklaması pandemi kapsamında alınan tedbirler nedeniyle ‘uygun olmadığı’ hususunda bilgi ve gereğin rica ederim” denildi.

Evrensel’in haberine göre, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, valilikle görüşmelerinde temsili katılım olacağını, fiziki mesafenin dikkat edileceğini söylemelerine rağmen izin verilmediğini dile getirdi.

DİSK’TEN TEPKİ: MADENLERİN ÇALIŞTIRILMASI UYGUN GÖRÜLÜYOR, ANMA GÖRÜLMÜYOR

Koronavirüs salgınının bahane edilerek Soma’da hayatını kaybeden 301 işçinin temsili katılımla anılmasına izin verilmediğini ama maden işçilerinin salgın koşullarında çalıştığını belirten Görgün şöyle konuştu:

“Özel maden işletmelerinde işçiler çalışmaya devam ediyor. Maske verilmesi gibi göstermelik önlemler alınsa da bu süreçte madenlerin çalıştırılması uygun görülüyor da Soma’da hayatını kaybedenleri 25 kişi anmamız mı uygun görülmüyor?”

Somalı madenciler altı yıl sonra kazandılar

PATRON TAHLİYE EDİLDİ

13 Mayıs 2014’te 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamıyla ilgili açılan davada, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a “taksirle insan öldürmekten” 15 yıl hapis cezası ve madencilik işinden 3 yıl süreyle men verdi.

Tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi ve İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Maden Mühendisi Ertan Ersoy hakkında ise 15 ile 22 yıl 6 ay arasında hapis cezasına hükmedildi.

Tutuksuz sanıklardan dokuz kişi için de hapis cezası kararı veren heyet, şirket sahibi Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişi hakkında ise beraat kararı verdi.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 19 Nisan 2019 tarihli kararında Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayeti davasında 5 tutuklu sanığa verilen 15 ila 22 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarını yerinde bulurken Soma’daki madenin patronu Can Gürkan’ı tahliye etti.