Sendikalardan 1 Mayıs tutuklamalarına tepki: Yarattıkları açlığı gizlemeye çalışıyorlar

Yayın tarihi: 15 Mayıs 2024 Çarşamba 1:37 pm - Güncelleme: 15 Mayıs 2024 Çarşamba 1:46 pm

Haber: Haber Merkezi

DİSK, KESK ve meslek örgütleri Taksim’in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasına ve 1 Mayıs tutuklamalarına karşı basın açıklaması düzenledi. Anayasa Mahkemesi’nin Taksim kararının uygulanmadığının hatırlatıldığı açıklamada, “Bu baskılar iktidarlarının yarattığı açlığı gizlemek için yürütülüyor” denildi.

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Demokrasi Günü kutlamaları için Taksim Meydanı’nın yasaklanmasına, Taksim’e yürümek isteyen emekçilere gözaltı yapılması ve 49 kişinin tutuklanmasına tepki göstermek için DİSK, KESK ve meslek örgütleri Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yaptı.

TMMOB yaptığı açıklamada, “Bu baskılar iktidarlarının yarattığı açlığı gizlemek için yürütülüyor” dedi. KESK ise açıklamasında, “Mayıs’ta tek illegal olan şey Bozdoğan Kemeri’ni kapatanlardı. Barışçıl yürüyüş yapmak isteyenler en demokratik haklarını kullandılar” ifadelerine yer verdi.

Yasakların gölgesindeki 1 Mayıs gazete manşetlerinde!

“İLLEGAL OLAN BOZDOĞAN KEMERİNİ KAPATANLARDI”

KESK’ten yapılan açıklama şöyle:

“1 Mayıs  İşçi Bayramı gelişmiş ülkelerin en görkemli meydanlarında yapılır. Bizde ise siyasal iktidarın anlayışı işçileri izole alanlara bırakmak, işçilerin sesinin duyulmasını engellemek, işçilerin taleplerinin duyulmasını engellemektir. Sermaye iktidarının bu tavrını reddediyoruz. Taksim’de işçi ve emekçiler dışında herkes gösteri yapıyor. Bir tek işçilere yasak. Bu yasakçı anlayışı reddediyoruz. 1 Mayıs’ta tek illegal olan şey Bozdoğan Kemeri’ni kapatanlardı. Barışçıl yürüyüş yapmak isteyenler en demokratik haklarını kullandılar. Yasaklarla engellenmiş olması ve göz altına alınıp tutuklanması hukuksuzdur. Arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır. Baskıyla, zorla emekçileri 1 Mayıs Taksim talebinden vazgeçiremeyeceksiniz. ”

“İKTİDAR KENDİ YARATTIĞI AÇLIĞI GÖRMÜYOR”

TMMOB’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“2024 1 Mayıs’ında anayasa mahkeme kararları tanınmadı. İktidarın 1 Mayıs’ı yasaklama ısrarı ve operasyonların amacı anayasal düzene karşı işlenen suçu örtbas etmektir. Bu baskılar iktidarlarının yarattığı açlığı gizlemek için yürütülüyor. Taksim 1 Mayıs alanıdır. Bu ülkenin emekçileri aydınları yıllardır bedel ödedi. Taksim meydanı tarihsel olarak da hukuksal olarak da hakkımızdır. Anayasal hakkımızın önündeki engeller kaldırılsın. Arkadaşlarımız serbest bırakılsın. ”

“İKTİDAR SORUNLARA GÖZÜNÜ KAPATIYOR”

Türk Tabipleri Birliği’nin açıklamalarında şu ifadelere yer verildi:

“1 Mayıs’ta bizlerin alana çıkması halinde bizim ifade edeceğimiz sorunlar bugün iktidarın görmek istemediği sorunlardır. Özellikle sağlık alanında yaşanan sorunlara karşı bizlerin sürekli gündeme getirdiği sorunlar ve bu sorunlara gözünü kapatan bir iktidar gerçekliği var. Bütün emekçilerin 1 Mayıs’ta sorunlarını ifade etmesine izin vermeyen faşizan bir anlayış var. Devamında bir çok emekçi arkadaşımız tutuklandı. Bu arkadaşlarımızın serbest bırakılması ve 1 Mayıs alanının Taksim olarak kabul edilmesini talep ediyoruz.”

 

 

Kaynak: TELE1